21 decembrie

Share

1596

S-a născut Petru Movilă, teolog şi om de cultură român, mitropolit al Kievului. A făcut parte dintr-o familie boierească din Moldova secolului al XVII-lea. Familia Movileştilor dăduse Moldovei şi Ţării Româneşti mai mulţi domni, între care tatăl lui Petru, Simion şi fratele acestuia, Ieremia Movilă.

 

 

  

1965

A fost adoptată Convenţia Internaţională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Republica Moldova a ratificat Convenția Internațională prin decizia Guvernului Nr. 707-XII din 10 septembrie 1991.

  

 

1971

A fost creată organizația umanitară „Medici fără frontiere” – „Medecines sans frontieres”; asociația are drept scop acordarea de ajutor medical în situații de urgență care intervin în urma unui război sau a unei catastrofe naturale.

 

  

1989

La București  Ceaușescu organizează miting  în actuala "Piață a Revoluției". Pe lângă lozincile cunoscute, în mulțime se fac auzite fluierături și huiduieli.  Aceasta a fost începutul Revoluției la București.

 

  

1991

A fost semnat, la Alma–Ata, documentul de fondare a Comunității Statelor Independente, care consfințește destrămarea definitivă și dispariția de pe harta politică a lumii a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, desființarea cetățeniei sovietice. Cei 11 membri fondatori ai CSI sunt: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan.

20 decembrie

Share

1540

În Moldova, la Suceava, Ştefan Lacustă nepotul lui Stefan cel Mare, Domnul Moldovei, este ucis de boieri. Din gruparea Ganeştilor şi Arbureştilor, în timp ce dormea în foişorul palatului său din Suceava.

 

 

 

1842

Obșteasca Adunare Extraordinară a Țării Românești a ales ca domn pe Gheorghe Bibescu care a abdicat în iunie 1848.

 

 

 

 

 

1857

Adunarea ad-hoc a Moldovei votează o rezoluţie prin care se adresează Puterilor garante cu rugămintea de a "să se prevedea şi a statornici calea prin care Principatele Unite, la orice călcare a drepturilor de orice parte ar proveni, să poată cere şi dobândi puternicul sprijin al marelui Areopagiu". 

 

 

 

 

 

1917

A luat fiinţă prima politie secretă din epoca modernă după ce Consiliul Comisarilor Poporului din URSS a emis un decret în care se prevedea formarea Comisiei Extraordinare de Combatere a Contrarevoluţiei (CEKA), organizaţie care a devenit cunoscuta ulterior sub numele de KGB.

 

 

1942

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aviaţia Japoneza bombardează oraşul Calcutta din India.

 

 

 

 

 

 

1952

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite adoptă Convenţia privind drepturile politice ale femeii. Aceasta este prima legislaţie internaţională care protejează statutul egal al femeii în exercitarea drepturilor politice.

 

 

 

1989

Revoluţia română de la Timişoara a început sa capete proporţii, manifestanţii cerând demisia lui Ceauşescu. Centrul oraşului a fost ocupat de coloane impresionante de muncitori. In Piaţa Operei, 100.000 de manifestanţi au început sa strige lozinci împotriva regimului.

19 decembrie

Share

1241

Termenul "parlament" a fost utilizat pentru prima dată într-un document regal oficial prin care în Anglia se convoacă consiliul regelui Henric al III-lea.

 

 

 

 

 

1668

Voievodul Ţării Româneşti, Radu Leon, promulgă o hotărâre prin care se hotărăşte expulzarea boierilor greci.

 

 

 

 

 

1898

La Iaşi, este înfiinţată, Societatea Universitară Româna, condusa de A. D. Xenopol.

 

 

 

 

 

 

1906

S-a născut Leonid Ilici Brejnev, în 1950 delegat la Sovietul Suprem și repartizat Prim-secretar al Moldovei sovietice. A fost conducătorul efectiv al Uniunii Sovietice din 1964 până în 1982, în calitate de Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, precum și, între 1960 și 1964 și între 1977 și 1982, președinte al Prezidiului Sovietului Suprem (șef al statului). Ca șef al statului a promovat o politică rigidă, ceea ce a dus la o politică de stagnare a vieții economice și sociale.

 

 

 

 

1984

Marea Britanie și China semnează un acord potrivit căruia Hong Kong–ul trece, începând cu 1 iulie 1997, sub suveranitate chineză, punându–se capăt, după 155 de ani, dominației britanice.

 

18 decembrie

Share

1865

În SUA a fost abolită Sclavia, prin votarea celui de-al 13-lea amendament din Constituţie.

 

 

 

 

 

 

1916

S-a încheiat bătălia de la Verdun, confruntarea militară cea mai îndelungata care s-a desfăşurat in timpul Primului Război Mondial. Lupta dintre nemţi şi francezi s-a întins pe perioada a 10 luni, în final având câştig de cauza Franţa.

 

 

1923

La Bucureşti, Muzeul Militar Național, creat în aprilie 1914 ca secție militară a Muzeului Național al României, a fost transformat în instituție de sine stătătoare.

 

 

 

1944

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, armata a IV–a româna intră pe teritoriul Cehoslovaciei pentru a participa la operațiunile militare desfășurate împotriva armatei germane.

 

 

 

1989

La Timişoara primarul Petre Mot, în cadrul unei şedinţe cu activul de partid a anunţat  instituirea stării de necesitate. In oraş a fost interzisa circulaţia grupurilor de peste 2 persoane, trecătorii fiind legitimaţi iar cei suspecţi reţinuţi. Fără să ţină seama de interdicţii, un grup de aproximativ 30 de tineri s-a adunat in faţa Catedralei unde a desfăşurat un steag tricolor fără stema si au aprins lumânări.

 

 

1991

Federaţia Rusă a recunoscut independenţa Republicii Moldova, Boris Elţin declarând că Rusia este gata să stabilească relaţii diplomatice cu această ţară.

 

 

 

 

17 decembrie

Share

546

În timpul Războiul Gotic (535-554), Ostrogoții conduși de Regele Totila, cuceresc Roma, mituind garnizoana bizantină.

 

 

 

  

1863

În Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei a fost votată „Legea secularizării averilor mănăstireşti”.

 

 

 

  

1903

A avut loc în Kitty Hawk, statul american Carolina de Nord, primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul, realizat după planurile fraților Orville și Wilbur Wright. Durata zborului a fost de 12 secunde, timp în care a parcurs 37 de metri, la o înălțime de circa 10 metri.

 

 

1917

La Tiraspol este convocat Congresul moldovenilor din stînga Nistrului, la care au fost adoptate un şir de revendicări cu caracter naţional: introducerea limbii materne în şcolile, bisericile şi judecătoriile din localităţile moldoveneşti, predarea istoriei şi a literaturii naţionale, utilizarea grafiei latine, crearea unităţilor militare moldoveneşti etc.

 

1942

În al Doilea Război Mondial  guvernele britanic, american și sovietic au somat Germania să pună capăt măsurilor de exterminare a evreilor, sub amenințarea cu represalii. În acel moment, în urma aplicării „soluției finale” (adoptată la Conferința de la Wannsee din 20 ian. 1942), fuseseră ucise deja aproape două milioane de persoane .

  

1989

În Timișoara, la ordinele lui Ceaușescu, se trage în manifestanți, din Piața Libertății până la Operă, în zona Podului Decebal, pe Calea Lipovei. Tab–urile blochează intrările în oraș, elicopterele efectuează zboruri de supraveghere.