15 octombrie

Share

1815

Napoleon I al Franței își începe exilul în insula Sfânta Elena din Oceanul Atlantic, unde a murit în condiții neclare, câțiva ani mai târziu, la vârsta de 51 de ani (5 mai 1821).

 

 

 

 

 

1863

Primul submarin, botezat CSS Hunley, s-a scufundat in timpul testelor, iar inventatorul acestuia, Horace Lawson Hunley, și sapte membri din echipaj si-au pierdut viata.

 

 

 

1894

Ofițerul francez Alfred Dreyfus a fost arestat pentru spionaj, incidentul provocând un proces de durată – cunoscut sub numele de “Afacerea Dreyfus”.

 

 

 

1922

La Alba Iulia a avut loc încoronarea lui Ferdinand Victor Adalbert Meinrad de Hohenzollern-Sigmaringen ca rege al tuturor românilor - Ferdinand I.

 

 

 

 

 

1946

"Părintele” Gestapo-ului Hermann Goring s-a sinucis prin otrăvire cu câteva ore inainte de a fi executat după ce a fost condamnat la moarte de Tribunalul de la Nurnberg pentru crimele de razboi comise in perioada nazistă.

 

14 octombrie

Share

1066

Are loc bătălia de la Hastings, aceasta fost lupta decisivă după care normanzii au finalizat cucerirea Angliei. Bătălia a avut loc pe un deal la aproximativ 10 km la nord de Hastings, unde mai târziu s-a construit o mănăstire (Battle Abbey) și orașul Battle, din comitatul actual East Sussex, Anglia.

 

 

1465

Radu cel Frumos decide ca Bucureşti să fie una din reşedinţele domneşti ale Ţării Româneşti.

 

  


1529

Sfârșitul primului  Asediu a Vienei, Soliman I s-a retras cu pierderi însemnate. Cifra pierderilor este încă controversată, ea variind între 20.000 și 40.000 de soldați turci căzuți în luptă.

 

  

1592

Fiind ajutat de Imperiul Otoman și de transilvăneni,  la domnie în Moldova vine Aron Tiranul (1592-1595). Domnitorul s-a remarcat prin încercări de represiune și de limitare a influenței marilor boieri în Țara Moldovei.

 

 

 

  

1806

Are loc bătălia de la Jena, dintre  armata franceză comandată de Împăratul Napoleon I șiarmata prusacă, inferioare numeric, comandată de Prințul Hohenlohe. Bătălia s-a încheiat cu victoria zdrobitoare a francezilor, prusacii pierzând aproape jumătate din trupele cu care au început bătălia.

 

1933

După venirea la putere a naziștelor, Germania se retrage din Liga Națiunilor și începe reînarmarea, formând o armată de tip nou.

 

 

1944

Al Doilea Război Mondial: Feldmareșalul german Erwin Rommel este ucis din ordinul lui Hitler.

 

 

13 octombrie

Share

Claudius54

Împăratul roman Claudius moare la 64 de ani, după ce a fost otrăvit de soția sa, Agripina. Urcă pe tron fiul ei în vârstă de 17 ani, Nero.

 

 

 

Filip-iv-cel-frumos1307

Din ordinul regelui Filip al IV-lea cel Frumos, sute de cavaleri templieri din Franța, în frunte cu Marele Maestru Jacques de Molay (1244 – 1314), sunt arestați. Ulterior, o bulă a Papei Clement al V-lea cerea tuturor monarhilor creștini din Europa să facă același lucru și să pună sechestru pe averile templierilor. 

 

 

 

 

 

1368

Se începe campania militară a regelui Ungariei Ludovic I împotriva Țării Românești. Scopul confruntării militare era supunerea Munteniei și întărirea influenței ungare la Dunăre. Domnitorul Vladislav Vlaicu il infrange pe Ludovic, nimicind o parte a oastei sale.

 

 

 

 

1479

Bătălia de la Câmpul Pâinii de lângă Orăştie, dintre armata turcă condusă de Ali Iskender, Isa și Bali și  armata transilvăneană, condusă de Ștefan Báthory, armata bănățeană condusă de Pavel Chinezul (Cneazul), armata sîrbilor a despotului sârb Vuk Brankovici, și o armată din Țara Românească a lui Basarab Laiotă cel Bătrân.

 

 

JoachimMurat_Post1815

A fost executat Joachim Murat, mareșal francez, rege al Neapolelui, apropiat al lui Napoleon (născut 1767).

 

 

 

 

 

 

Take-ionescu1858

S-a născut Take Ionescu, politician român, prim-ministru al României (decedat 1922).

 

 

 

 

 

 

Garrettmorgan1914

 Garrett Morgan inventează și patentează masca de gaze.

 

 

 

 

 

 

1916

Se începe bătălia de la Predeal.  Armata germano-austro-ungară încearcă să strâbată frontul spre Valea Prahovei, dar eșuează, confruntându-se cu o rezistență bine organizată  a trupelor române.

 

 

Maria_de_la_fatima1917

A șasea și ultima presupusă apariție a Fecioarei Maria la Fatima (Portugalia, 130 km la nord de Lisabona).

 

 

 

 

 

 

 

Thatcher1925

 S-a născut Margaret Thatcher, politician britanic, prim-ministru al Regatului Unit, supranumită “Doamna de fier”  (decedată 2013).

 

 

 

1939

Al Doilea Război Mondial: România anunță "poziția ei pașnică".

 

 

 

Hitlermusso1943

 Al Doilea Război Mondial. Italia a declarat război fostei aliate Germania.

12 octombrie

Share

Varadinum1113

Prima atestare documentară a orașului Oradea, sub numele latin Varadinum ("var” înseamnă cetate, în limba maghiară).

 

 

 

1449

Bătălia de la Tămășeni, pe Siret dintre Bogdan al II-lea şi Alexăndrel, pretendenţi la tronul Moldovei. Cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, Bogdan al II–lea devine domn al Moldovei.

 

 

 

 

 

Columb1492

Cristofor Columb a acostat în Insulele Bahamas, crezând că a ajuns în Asia de Est, nu în America.

 

 

 

1595

Bucureştiul, evacuat de către turci, este ocupat de oastea moldoveană, în frunte cu Ștefan Răzvan, domn al Moldovei.

 

 

1777

Grigore al III-lea Ghica este ucis la Iași din poruca sultanului. Deoarece a protestat împotriva pierderii Bucovinei, austriecii au cerut turcilor să-l înlăture. Aceștia au trimis un capugiu (agent executor) la curtea lui Grigore care l-a ucis, spre indignarea opiniei publice europene.

 

 

 

 

1808

Napoleon I și Alexandru I semnează convenția prin care Rusia anexează Moldova și Țara Românească.

 

 

 

 

 

Oktoberfest1810

Primul festival Oktoberfest: cetățenii din München au fost invitați să se bucure de celebrarea căsătoriei prințului Ludwig I al Bavariei cu prințesa Therese von Sachsen-Hildburghausen.

 

 

 

Dom_Pedro_I,_Imperador_do_Brasil1822

Chiar în ziua lui de naștere, Pedro I  (1798 - 1834)  este proclamat împărat al Braziliei.

 

 

 

 

 

 

Robert_Lee1870

A murit Robert Lee  (născut 1807), general american, comandantul armatei confederate (sudiste) în timpul Războiului de secesiune (1861 – 1865).

 

 

 

 

 

Isus_din Rio_de_Janeiro1931

Se inaugurează statuia lui Isus din Rio de Janeiro, Brazilia. Are 30 de metri înălțime fără să se includă cei 8 metri ai soclului, lățimea între brațe este de 28 metri, are o greutate de 635 de tone și este situată pe vârful muntelui Corcovado la o altitudine de 700 de metri.

 

 

Alcatraz1933

Alcatraz devine, neoficial, închisoare federală, prin preluarea de către Departamentul Justiției a unei cazărmi care servise drept unitate diciplinară a Armatei SUA.

 

 

 

1944

Al Doilea Război Mondial: Municipiul Oradea a fost eliberat de către unități militare românești și sovietice, de sub ocupația maghiară fascistă.

 

 

Nikita_Hrușciov1960

Nikita Hrușciov înfuriat lovește cu pantoful în masă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, pentru a protesta la o afirmație a unui lider filipinez despre politica sovietică colonială în Europa de Est.

 

 

 

Boris_III1997

S-a născut prințul Boris al Bulgariei. Bunicul lui, Simeon al II-lea, a fost ultimul rege al Bulgariei, între anii 1943 – 1946.

 

 

 

 

 

 

Papa_Ioan_Paul-II-lea_şi_patriarhul_Teoctist_Biserica_Ortodoxa2002

Papa Ioan Paul al II-lea şi patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au semnat în premieră o declaraţie comună care îndeamnă la unitatea creştinilor, acesta fiind primul act încheiat vreodată de un suveran Pontif şi un patriarh ortodox.

11 octombrie

Share

 1727

George al II-lea și Caroline de Ansbach sunt încoronați ca regele și regina Marii Britanii.

 

 

 

 

 

1818

Ioan Gheorghe Caragea, voievod al Țării Românești, părăsește domnia. El a devenit faimos pentru primul cod de legi din Valahia care îi poartă numele („Legiuirea Caradja”), politicile fiscale excesive dar și pentru măsurile efective luate împortriva epidemiei de ciumă bubonică care a izbucnit în 1813, la un an de la urcarea sa pe tron

 

 

  

1863

Guvernul Nicolae Creţulescu, care primise vot de blam, este înlocuit de guvernul Mihail Kogălniceanu.

 

 

 

 

 

1944

Al Doilea Război Mondial: Are loc eliberarea Clujului, forțele armate maghiare și germane fiind respinse.