12 august

Share

Batalia_maraton490 î.Hr.

Victoria grecilor asupra perșilor în Bătălia de la Marathon. Atenienii, conduși de Miltiade, au înfrânt armata persană trimisă de Darius I.

 

 

 

Cleopatra30 î. Hr.

Cleopatra, regina Egiptului, se sinucide la 39 de ani, lăsându-se muşcată de un şarpe.

 

 

 

1099

Are loc bătălia de la Ascalon, care  încheie prima cruciadă, odată cu retragerea forțelor fatimide în Egipt. Cruciații negociaseră cu Fatimizii din Egipt în timpul marșului către Ierusalim, dar nu s-a ajuns la un compromis — Fatimizii erau dispuși să cedeze Siria dar nu și Palestina, iar aceasta nu putea fi acceptată de cruciați, al căror scop era Biserica Sfântului Sepulcru din Ierusalim.

 

1788

Are loc lupta de la pasul Buzăului. Oastea lui Nicolae Mavrogheni, sprijinită de unităţi otomane, provoacă pierderi armatei austriece care se retrage din Ţara Românească.

 

 

 

 

 

1816

S-a născut Ion Ghica, o personalitate marcantă a celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, academician, autor, diplomat, matematician, om politic și pedagog român, prim-ministru al României de două ori, între 1866 și 1867, respectiv între 1870 și 1871, președinte al Academiei Române de patru ori (1876 - 1882, 1884 - 1887, 1890 - 1893 și 1894 - 1895).

 

  

 

 

1857

Poarta otomană ordonă, sub presiunea diplomatică a celorlalte puteri europene, anularea alegerilor pentru Adunarea ad-hoc a Moldovei. Noile alegeri organizate imediat dau o foarte mare majoritate unionistă.

 

 

 

1920

Are loc bătălia de la Varșovia, lupta finală din Războiul polono-sovietic, conflict care a început la scurtă vreme după încheierea primului război mondial (1918) și a fost încheiat prin Tratatul de pace de la Riga din 1921. Bătălia s-a terminat cu victoria neașteptată a Poloniei. În lunile care au urmat, o serie de noi victorii poloneze au asigurat independența țării și i-au securizat frontierele.

 

 

1949

18 state au semnat  Convenția de la Geneva pentru îmbunătățirea sorții răniților și bolnavilor din forțele armate în campanie (a treia Convenție de la Geneva), este una dinte Convențiile de la Geneva care privește în principal tratamentul aplicat prizonierilor de război. Ea a înlocuit Convenția de la Geneva din 1929.

 

 

 

 

 

Submarin-Kursk2000

Submarinul nuclear rusesc Kursk a explodat și s-a scufundat în Marea Barents, în timpul unui exercițiu militar.

11 august

Share

106

O diplomă militară romană, descoperită la Porolissum, atesta la această dată încheierea celui de-al doilea război dacic şi constituirea provinciei romane imperiale Dacia.

 

 

 

117

Moare împăratul Traian la Selinus în Asia Mică. Urna de aur cu cenuşa împăratului va fi depusă într-o încăpere din soclul Columnei din Roma, care devine astfel şi mormântul cuceritorului Daciei. În timpul domniei lui, Imperiul roman atinge apogeul expansiunii sale. Îi succedă nepotul şi fiul său adoptiv, Publius Aelius Hadrianus.

 

 

1456

Iancu de Hunedoara moare răpus de ciumă în tabăra de la Zemun de lângă Belgrad. Este înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Sfîntul Mihail. Pe piatra sa funerară stă înscris “s-a stins lumina lumii”. Ca omagiu papa Calixt al III-lea elogiază victoria obţinută de Ioan de Hunedoara ca fiind “cel mai fericit moment al vieţii sale”.

 

 

 

 

 

Anna-Maria-Luisa-de-Medici1667

S-a născut Anna Maria Luisa de' Medici, ultimul membru al dinastiei de Medici.

 

 

 

 

 

 

1690

Are loc lupta de la Tohani-Zărneşti. Constantin Brâncoveanu, având alături pe turci şi pe curuţii lui Emeric Thokoly, înfrânge pe imperiali, generalul Heissler fiind luat prizonier. Thokoly este proclamat de dieta convocată la Cristian principe al Transilvaniei.

 

 

Ronald-reagan1984

Președintele Statelor Unite, Ronald Reagan, în timpul campaniei electorale pentru realegerea sa, glumește la microfon în timp ce se pregătea să vorbească la postul public de radio, spunând că a ordonat bombardarea în cinci minute a Uniunii Sovietice. Gluma produce haos în conducerea URSS.

 

10 august

Share

Asediul_Constantinopol_626626

Înfrângerea avarilor care participau la asediul Constantinopolului.

 

 

 

955

Are loc bătălia de pe râul Lech. Maghiarii suferă o mare înfrângere din partea lui Otto I cel Mare. După această dată, incursiunile maghiare spre vest încetează, tentativele de cucerire îndreptându-se spre est.

 

 

 

1500

Ştefan cel Mare dăruieşte mănăstirii Putna marea dveră a Răstignirii, broderie monumentală de înaltă valoare artistică. În colţuri sunt reprezentate portretele votive ale lui Ştefan şi Mariei Voichiţa.

 

 

 

 

 

Fernando-de-magellan1519

Cele cinci corăbii aflate sub comanda lui Fernando Magellan pornesc din Sevilla, în prima călătorie în jurul lumii. Magellan va muri în Insulele Filipine.

 

 

 

Observatorul-regal-din-londra1675

A fost înființat Observatorul Regal din Greenwich. În 1948, Observatorul a fost transferat în castelul Herstmonceux (Sussex). Vechea clădire a observatorului s–a păstrat până în prezent și este înconjurată de un parc în centrul Londrei.

 

 

1792

 

Revoluția franceză: Poporul cucerește Palatul Tuilleries. La prânz, castelul este luat cu asalt. Adunarea națională decide că regele este suspendat din funcțiile sale și că francezii vor alege o nouă Convenție Națională a cărei misiune este să fondeze o națiune nouă – „a doua revoluție".

 

 

1848

Delegaţia Ţării Româneşti soseşte la Constantinopol în vederea tratativelor privind relaţiile româno-turce, inclusiv problema mănăstirilor închinate.

 

 

 

Peles_Castel1875

A fost pusă piatra de temelie a castelului Peleș din Sinaia. Castelul Peleș a fost construit la inițiativa primului Rege al României, Carol I, an în care, din inițiativa suveranului, comuna a primit numele Sinaia. Un an mai târziu, în centrul localității au fost construite primele case boierești, iar în 1876 a început construirea căii ferate Ploiești–Predeal, care străbătea și Sinaia. Concomitent, între anii 1873–1875 a fost edificată fundația castelului Peleș.1875 A Fost Pusă Piatra De Temelie A Castelului PeleșCeremonia de punere a pietrei de temelie a reședinței a avut loc pe 10/22 august, într-un cadru festiv, în prezența Principelui Carol I și a Principesei Elisabeta, în prezența reprezentanților Statului și ai Bisericii, precum și un mare număr de oameni, veniți pentru a sărbători evenimentul. Sub aceasta sunt îngropate câteva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede românești cu chipul lui Carol I. Construcția a durat 8 ani.

 

 

 

1895

Are loc, la Budapesta, Congresul reprezentanţilor naţiunilor asuprite din Austro-Ungaria şi Transilvania. Se încheie o alianţă politică româno-sârbă-slovacă şi se constituie un „Comitet de luptă” împotriva politicii de maghiarizare forţată a naţiunilor şi a naţionalităţilor din Austro-Ungaria.

 

 

 

 

  

1913

Se încheie Conferinţa de Pace de la București, care consfințește sfârșitul războiului și înfrângerea Bulgariei. Grecia și Serbia își împart Macedonia, iar România anexează Cadrilaterul.

 

 

 

1920

Se încheie la Sevres Tratatul de pace între Puterile Aliate şi Turcia la sfârșitul Primului Război Mondial. Prevederile acestuia nu sunt însă aplicate, ca urmare a războiului greco-turc (1919-1922).

 

 

 

 

 

Russland-Nord,_Soldaten_mit_Raketen-Panzer-Büchse1944

Al doilea război mondial. Lupta de la Narva: trupele germane și estoniene resping ofensiva sovietică.

 

 

Capitularea_Japoniei1945

Japonia cere pace și capituleză peste 4 zile, punând astfel capăt celui de–al Doilea Război Mondial.

9 august

Share

Regele_Traian117

 A murit împăratul Traian, cuceritorul Daciei.

 

 

48 î.Hr.

Are loc Bătălia de la Pharsalus, o luptă decisivă din timpul Războiului civil roman al lui Cezar încheiată cu victoria lui Iulius Cezar, care conducea forțele pro-populare, împotriva forțelor pro-aristocratice ale lui Pompei și ale Senatului roman.

 

 

378

Are loc Bătălia de la Adrianopol, dintre goți, conduși de Fritigern și romani, conduși de împăratul Valens. Bătălia a avut loc la aproximativ 13 km nord de Adrianopol, în provincia romană Tracia, și s-a încheiat cu înfrângerea completă a romanilor. Această bătălie a fost unul dintre punctele de cotitură ale antichității târzii, care a accelerat dezintegrarea Imperiului Roman și a schimbat balanța puterii în favoarea popoarelor germanice.

 

Turnul-din-Pisa1173

 A început construcția unei clopotnițe care avea să devină Turnul înclinat din Pisa.

 

 

 

1529

Numit de turci domn al Ţării Româneşti, Moise-Vodă încearcă să reintre în posesia Vinţului şi Vurpărului şi să obţină supunerea Sibiului şi Braşovului faţă de Ioan Zapolya. În urma refuzului celor două oraşe, un corp de oaste pătrunde în centrul şi sud-vestul Transilvaniei fără a obţine însă rezultate decisive.

 

 

 

 

1601

Mihai Viteazul este ucis pe Câmpia Turzii din ordinul lui Gheorghe Basta. Capul său este luat de unul dintre căpitanii domnitorului și înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște. Pe lespedea sa de piatră de mormant de la Mănăstirea Dealu stă scris: "Aici zace cinstitul și răposatul capul creștinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Țării Românești și Ardealului și Moldovei."

 

 

1945

Orașul japonez Nagasaki este davastat atunci când o bombă atomică, Fat Man, este aruncată din Bockscar B-29. 39.000 de persoane au fost ucise.

 

 

 

 

 

Putin_11999

Președintele rus Boris Elțîn îl numește pe șeful Serviciului Federal de Securitate, Vladimir Vladimirovici Putin ca prim-ministru.

8 august

Share

1570

Sfârșitul celui de-al III-lea război civil din Franța, prin Pacea de la Saint Germain. A fost acordată libertatea cultului protestant.

 

 

 

Napoleon_Bonaparte1815

Napoleon Bonaparte îşi începe exilul pe insula Sfânta Elena, unde a murit în condiţii neclare, după şase ani.

 

 

1826

Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăște ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași, unde, din anul 1889, se află racla cu cinstitele moaște ale Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

 

 

 

 

 

Universitatea_Militara_Romana1889

Prin Înalt Decret Regal, s-a înființat, pe lângă Marele Stat Major al Armatei Române, o Școală Superioară de Resbel. În prezent – Universitatea Naţională de Apărare.

 

 

1941

Are loc întâlnirea Roosevelt - Churchill din Insulele Newfoundland. A fost adoptată „Charta Atlanticului".

 

 

 

1945

URSS a declarat război Japoniei. Armata Roșie a ocupat Manciuria, Coreea de Nord și Sahalinul.

 

 

 

1945

La Londra se semnează un acord între marile puteri aliate privind urmărirea și pedepsirea criminalilor de război naziști în cadrul unui Tribunal militar internațional. La 2 noiembrie 1945, tribunalul și–a început lucrările la Nürnberg.

 

 

 

 

 

Richard-Nixon1974

Richard Nixon a demisionat, în urma scandalului „Watergate".

 

 

 

Putin_Hitler2008

Rusia a început invadarea Georgiei.