22 aprilie

Share

1915

A avut loc primul atac cu gaze asfixiante, folosite de germani pe frontul din Flandra, în timpul primului război mondial (în 1917, în jurul localității belgiene Ypres, vor fi utilizate pentru prima oară gazele toxice, iperita luându-și numele de la acest oraș.

 

 

1986

A murit Mircea Eliade, istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor român la Universitatea din Chicago. Este autorul a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate.

 

 

 

 

 

1992

Comandantul Suprem al Forţelor Armate, Mircea Snegur, a vizitat Ministerul Apărării şi a participat la solemnitatea depunerii jurământului de credinţă de către aparatul de  conducere al ministerului şi corpul de ofiţeri. Printre primii membri ai corpului de comandă care au depus jurământul militar s-au numărat Ion Costaş, Pavel Creangă, Tudor Dabija, Valeriu Toporivschi şi alţii, în total 57 de militari.

 

 

 

 

2009

Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

 

 

21 aprilie

Share

753 î.Hr.

Conform legendelor, a fost construită Roma de către Romulus și Remus, marcând astfel nașterea vechiului Imperiu Roman.

 

 

 

 

 

1809

A început Bătălia de la Eckmühl, denumită și Bătălia de la Eggmühl, fiind una dintre confruntările majore din Războiul celei de-a Cincea Coaliții. Bătălia a opus o armată franco-germană, la început sub comanda lui Davout, apoi a lui Napoleon I, unei armate austriece, conduse de Arhiducele Carol al Austriei.

 

 

1877

Pe toată lungimea graniței dunărene, artileria turcă bombardează malul românesc: Brăila, Calafat, Bechet, Oltenița și Călărași.

 

 

 

1882

La Sankt Petersburg, a fost încheiat un acord între România și Rusia, cu privire la lichidarea datoriilor din Războiul din 1877-1878.

 

 

 

1918

Manfred von Richthofen, pilot de elită german și tactician briliant al luptelor aeriene din primul război mondial, a fost ucis într-o confruntare aviatică. A fost un adevărat as al duelurilor aviatice, a doborât în timpul războiului cele mai multe avioane de vânătoare inamice. A fost supranumit de germani „Baronul roșu”, deoarece zbura frecvent cu un avion de culoare roșie.

 

 

 

20 aprilie

Share

1517

Ștefăniță Vodă cel Tânăr devine domn al Moldovei la vârsta de 11 ani. Este fiul lui Bogdan al III-lea și nepotul lui Ștefan cel Mare. Fiind minor, țara era condusă de Divan, în fruntea căruia se afla hatmanul Luca Arbore, țara fiind închinată turcilor.

 

 

 

 

 

1792

Franța a declarat război Austriei, cu un vot favorabil din partea Adunării, după o listă lungă de plângeri prezentată de ministrul de externe Dumouriez. Aceasta a fost începutul Războaielor Revoluției Franceze. Dumouriez a organizat o invazie imediată a sudului Țărilor de Jos, unde a considerat că populația locală va dori prăbușirea imperiului austriac. Cu toate acestea, o mare parte a armatei revoluționare era dezorganizată, și forțele recrutate erau insuficiente pentru invazie. 

 

 

1809

Are loc Bătălia de la Abensberg, soldată cu victoria lui Napoleon asupra trupelor Imperiului Austriac.

 

 

  

1889

S-a născut Adolf Hitler, om politic, lider al Partidului Muncitoresc German Național-Socialist (NSDAP), cancelar al Germaniei din 1933, iar din 1934 conducător absolut (Führer) al Germaniei.

 

 

 

19 aprilie

Share

1889

Soseşte în România principele Ferdinand, nepotul regelui Carol I. Principele Ferdinand va deveni cunoscut sub numele de Regele Ferdinand I Întregitorul, ca rege al Regatului României, fiind succesorul regelui Carol I, care a murit fără urmaşi.

 

 

 

 

 

1849

S-a semnat Conventia ruso-turca de la Balta Liman, care consemna in plan diplomatic international infrangerea Revolutiei de la 1848-1849 din Moldova şi Valahia. Ambele principate erau reconfirmate sub suzeranitatea Imperiului Otoman, dar sub protectorat ţarist (stabilit anterior prin Regulamentul Organic în 1831-1832). Prin semnarea Convenţiei de la Balta-Liman (1849) influenţa otomană în Principate a crescut. Sunt numiţi domni pământeni Barbu Ştirbei în Valahia şi Grigore Alexandru Ghica în Moldova.

 

 

1917

În Casa Eparhială din Chişinău,  şi-a ţinut lucrările Congresul Eparhial al preoţimii şi mirenilor din Eparhia Chişinăului şi Hotinului. Participanţii la acest congres s-au pronunţat împotriva vechii ordinii de stat. Au cerut consilii parohiale, alegerea preoţilor de către parohieni, tribunale corporative, consilii de circumscripţie, în loc de protopopiate, adunări eparhiale ale preoţilor şi mirenilor, autonomie bisericească cu un mitropolit şi doi episcopi.

 

 

1943

Are loc Revolta evreilor din  in ghetoul din Varşovia. Cea mai semnificativă parte a insurgenței a avut loc între 19 aprilie si 16 mai 1943,   și s-a terminat când rezistența slab înarmată și slab aprovizionată a fost zdrobită de trupele germane. Aceasta a fost cea mai mare revoltă a evreilor din timpul  celui d-al doilea război mondial.

18 aprilie

Share

Este marcată Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor, sărbătorită anual pe 18 aprilie, la iniţiativa  ICOMOS - Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor. Această celebrare oferă posibilitatea conştientizării de către public atât a diversităţii patrimoniului la nivel mondial, cât şi a vulnerabilităţii acestuia şi, în consecinţă, a eforturilor necesare pentru protecţia şi conservarea sa.

 

 

1942

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aviația SUA bombardează oraşele Tokio, Yokohama și Nagoya.

 

 

 

1961

Este semnată Conventia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice. Tratatul internaţional, defineşte un cadru şi un mod de funcţionare pentru relaţiile diplomatice între statele independente.