14 aprilie

Share

1205

Are loc Bătălia de la Adrianopol, azi Edrine, Turcia. A fost o confruntare militară dintre oastea latină a cuceritorilor Constantinopolului, condusă de către Balduin de Flandra şi oastea  ţarului Vlaho-Bulgar Ioniţă Caloian (1197-1207). Bătălia sa încheiat cu victoria lui Ioniţă Caloian.

 

 

 

 

 

1457

La Orbic, în ţinutul Neamţului,  Ştefan cel Mare îl învinge pe  domnitorul Petru, după care merge la Suceava și pe locul ce se chema „câmpia Direptății”, lângă cetatea de scaun, întreabă pe toți de față, dacă le este cu voie să le fie domn. Întreaga adunare în frunte cu mitropolitul Teoctist, boieri, târgoveți, ostași și “toată țara” proclamară pe Ștefan ca domn legiuit al Moldovei în scaunul părinților și strămoșilor acestuia.

 

 

 

 

1574

Are loc lupta de la Jiliștea, unde Ioan-Vodă cel Cumplit al Moldovei zdrobeşte oastea turco-munteană care urma să-l instaleze domn pe Petru Şchiopul.

 

 

 

 

 

1839

Apare la Iaşi, Moldova, sub conducerea lui Gheorghe Asachi, periodicul Foaie sătească a Principatului Moldovei. Periodicul conţinea suplimente consacrate agriculturii, industriei şi negoţului. Foia sătească a Principatului Moldovei a apărut pînă la 6 iulie 1851.

 

 

13 aprilie

Share

1204

În timpul de-a patra cruciadă are loc ocuparea capitalei bizantine Constantinopol.

 

 

  

1711

Dimitrie Cantemir a încheiat la Luțk în Rusia,  un tratat secret de alianță cu Petru cel Mare, în vederea luptei comune antiotomane, precizând integritatea granițelor și faptul că ele vor fi apărate de armata Moldovei. Tratatul a fost publicat de Cantemir în spațiul german.

 

 

 

 

 

1864

Camera Deputaților a adoptat o moțiune de vot de blam asupra guvernului Kogălniceanu, care și-a depus demisia, respinsă însă de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

 

 

 

 

 

2006

La Vilnius, a fost semnat acordul de bază privind cooperarea în domeniul apărării, între Republica Moldova şi Lituania.

 

 

12 aprilie

Share

1457

Are loc Bătălia de la Doljeşti, în urma căreia Ştefan cel Mare (1457 – 1504) ocupă tronul Moldovei, înlăturându-l pe Petru Aron (1451 – 1452, 1454 – 1457). Ştefan era fiul domnului Bogdan II (1449 – 1451), ucis prin decapitare din ordinul lui Petru Aron, la Reuseni (16 octombrie 1451). În condiţiile compromiterii lui Petru Aron, în urma acceptării de către acesta a solicitării sultanului de închinare a Moldovei şi de plată a tributului (5 iunie 1456), Ştefan pătrunde în Moldova, în aprilie 1457, cu sprijinul lui Vlad Ţepeş (1456 – 1462) şi cu susţinători din Ţara de Jos (însumând c. 6 000 de oameni).

 

 

 

1877

Începe războiul ruso-turc. Turcii bombardează localităţile romaneşti de la Dunăre. Marele duce Nicolae, comandantul armatei ruse, aduce la cunoştinţa ca trupele sale se vor comporta, la trecerea prin România, ca oşti prietene şi „vor respecta legile, persoanele şi averile paşnicilor cetăţeni”. Armata rusă a început traversarea Prutului pe la Ungheni, pe la nou construitul pod „Eiffel”, în noaptea de 11 – 12 aprilie 1877.

 

 

1961

Nava ruseasca „Vostok”, la bordul căreia se afla cosmonautul Iuri Gagarin, a efectuat primul zbor în cosmos. Zborul a durat 108 minute. De la bordul navei a avut loc, în direct, o transmisie televizată.

 

 

 

11 aprilie

Share

1680

Apare, la Iași, „Psaltirea de-nțăles a sfântului împărat proroc David”, cu text slavo-român, tradusă de Dosoftei, mitropolitul Moldovei (cunoscută sub denumirea de Psaltirea slavo-română).

 

 

 

 

 

1744

A murit la Paris Antioh Cantemir,  un poet de limbă rusă, scriitor și diplomat rus de origine română, fiul domnitorului român Dimitrie Cantemir.

 

 

 

 

 

1814

Este semnat Tratatul de la Fontainebleau,care pune capăt Războiului celei de-a Șasea Coaliții împotriva lui Napoleon Bonaparte, și îl forțează să abdice necondiționat pentru prima dată.

 

 

 

1877

Ţarul Alexandru al II-lea soseşte la Chişinău, gubernia Basarabia, iar armatele ruse trec frontiera României în cadrul Războiului ruso-turc 1877-1878.

 

 

 

 

 

1888

Ion Suruceanu, primul arheolog din Basarabia, este ales membru de onoare al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

1984

În URSS, Constantin Cernenco, este ales Preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al URSS.

 

 

 

10 aprilie

Share

1809 

Începe Războiul celei de-a Cincea Coaliții, un conflict militar din cadrul Războaielor napoleoniene, care a opus Regatul Unit și Imperiul Austriac, pe de o parte, Franței și aliaților săi. A cuprins operațiuni militare pe mai multe teatre de operațiuni: teatrul principal din Germania centrală și Austria; cel din Polonia; cel din Italia de nord; cel din Saxonia; cel din Tirol și cel din Olanda.

 

 

1839 

S-a născut Carol I, domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române și, apoi România, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 și 1914 a fost protector și președinte de onoare al aceleiași instituții.

 

 

 

1848 

Domnitorul Mihail Sturdza întreprinde măsuri de reprimare a mișcării revoluționare a tinerilor boieri din Moldova, care au prezentat în prealabil domnitorului un memoriu cu revendicări în 35 de puncte.

 

 

 

 

1849 

Au loc primele tratative dintre conducătorii Revoluției pașoptiste, în frunte cu Avram Iancu, și reprezentanții revoluționarilor maghiari.

 

 

 

 

 

1988 

Mihail Gorbaciov propune limitarea armelor nucleare tactice și oferă garanții potrivit cărora Uniunea Sovietică își va distruge tot arsenalul chimic.

 

 

 

 

 

1992

A fost creată Brigada I Infanterie Motorizată ”Moldova” din Bălți. Este printrele primele unități care a participat la acțiunile militare din Transnistria din 1992. La războiul pentru integritatea țării au participat crica 400 de militari ai brigăzii bălțene. Doi au căzut pe date de 20 iunie 1992: locotenentul major Vladimir Macarciu în vârstă de 34 de ani și căpitanul - Valeriu Nazarco în vârstă de 37 de ani