18 aprilie

Share

Este marcată Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor, sărbătorită anual pe 18 aprilie, la iniţiativa  ICOMOS - Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor. Această celebrare oferă posibilitatea conştientizării de către public atât a diversităţii patrimoniului la nivel mondial, cât şi a vulnerabilităţii acestuia şi, în consecinţă, a eforturilor necesare pentru protecţia şi conservarea sa.

 

 

1942

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aviația SUA bombardează oraşele Tokio, Yokohama și Nagoya.

 

 

 

1961

Este semnată Conventia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice. Tratatul internaţional, defineşte un cadru şi un mod de funcţionare pentru relaţiile diplomatice între statele independente.

 

 

17 aprilie

Share

1647

A murit cronicarul moldovean Grigore Ureche. În vremea domniei lui Vasile Lupu, a fost unul dintre sfetnicii apropiați ai acestuia, mare spătar, iar din anul 1642, urmând calea părintelui său, a ajuns mare vornic al aceleiași Țări de Jos. A fost înmormântat într-o criptă de la mănăstirea Bistrița.

 

 

 

 

 

1790

A murit Benjamin Franklin, una dintre cele mai cunoscute personalități din istoria Statelor Unite, unul din Founding Fathers, diplomat, om de stiință, inventator, filozof, profesor și om politic.

 

 

 

 

 

1992

Miniştrii de externe a Republicii Moldova, României, Rusiei şi Ucrainei, au semnat la Chişinău, 5 documente privind reglementarea conflictului transnistrian, între care: Recomandările miniştrilor de externe; Statutul comisiei mixte pentru controlul încetării focului şi separării forţelor angajate în conflict; Comunicatul cu privire la întâlnirea celor patru miniştri de externe.

 

 

16 aprilie

Share

1869

 A apărut, la București, revista „Traian", editată de Bogdan Petriceicu Haşdeu.

 

 

 

 

 

 

1879

S-a născut Gala Galaction, scriitor, preot ortodox, profesor de teologie român de origine aromână, traducător al Bibliei în limba română. În 1922, este hirotonit preot și, în 1926, devine profesor la Universitatea din Chișinău. În perioada interbelică desfășoară o activitate publicistică, cu ajutorul lui Tudor Arghezi, și editează revistele „Cronica” și „Spicul”, care apar în perioada 1915-1918.

 

 

 

 

1917

În timpul Primului Război Mondial, începe a doua Bătălie de la Aisne terminată cu victoria germanilor. A fost o tentativă franceză de a rupe frontul german între Soissons și Reims, sub ordinele generalului Nivelle.

 

 

15 aprilie

Share

1450

Are loc Bătălia de la Formigny,lupta decisivă din etapa finală a Războiului de 100 de Ani, între forțele engleze conduse de Thomas Kyriell pe de-o parte și cele franco-bretone având-ul în frunte pe Carol I de Bourbon. Thomas Kyriell a fost capturat, iar armata englezească învinsă.

 

 

1632

În timpul Războiului de Treizeci de Ani, are loc Bătălia de la Rain în care suedezii sub Gustavus Adolphus înving Sfântul Imperiu Roman.

 

 

 

1918

Bojdeuca din Iași a lui Ion Creangă a fost declarată muzeu, devenind prima casă memorială din România.

 

 

14 aprilie

Share

1205

Are loc Bătălia de la Adrianopol, azi Edrine, Turcia. A fost o confruntare militară dintre oastea latină a cuceritorilor Constantinopolului, condusă de către Balduin de Flandra şi oastea  ţarului Vlaho-Bulgar Ioniţă Caloian (1197-1207). Bătălia sa încheiat cu victoria lui Ioniţă Caloian.

 

 

 

 

 

1457

La Orbic, în ţinutul Neamţului,  Ştefan cel Mare îl învinge pe  domnitorul Petru, după care merge la Suceava și pe locul ce se chema „câmpia Direptății”, lângă cetatea de scaun, întreabă pe toți de față, dacă le este cu voie să le fie domn. Întreaga adunare în frunte cu mitropolitul Teoctist, boieri, târgoveți, ostași și “toată țara” proclamară pe Ștefan ca domn legiuit al Moldovei în scaunul părinților și strămoșilor acestuia.

 

 

 

 

1574

Are loc lupta de la Jiliștea, unde Ioan-Vodă cel Cumplit al Moldovei zdrobeşte oastea turco-munteană care urma să-l instaleze domn pe Petru Şchiopul.

 

 

 

 

 

1839

Apare la Iaşi, Moldova, sub conducerea lui Gheorghe Asachi, periodicul Foaie sătească a Principatului Moldovei. Periodicul conţinea suplimente consacrate agriculturii, industriei şi negoţului. Foia sătească a Principatului Moldovei a apărut pînă la 6 iulie 1851.