20 septembrie

Share

Baia_Mare_13471347

Prima atestare documentară al orașului Baia Mare, printr-un act emis de cancelaria regelui Ludovic I al Ungariei.

 

 

 

 

 

 

Bucharest_vechi1459

Prima menţiune documentară a cetăţii Bucureştilor, într-un hrisov al lui Vlad Tepeş redactat în slavonă, limba oficială de cancelarie a Țării Românești.

 

 

 

Ferdinand_Magellan1519

Navigatorul Ferdinand Magellan a plecat în călătoria sa în jurul lumii.

 

 

 

 1620

În lupta de la Ţuţora de lângă Iaşi alianţa turco-munteană învinge alianţa moldo-poloneză.

 

 

 

Palatul_Mogoșoaia1702

A fost inaugurat Palatul de la Mogoșoaia, așa cum stă scris pe pisania din foișorul de pe latura de răsărit a palatului.

 

 

 

1854

Bătălia de la Alma, care este de cele mai multe ori considerată prima bătălie a războiului Crimeii, (1853-1854), a avut loc în apropierea râului Alma din Crimeea. Forțele franco-britanico-turce au reușit să obțină o victorie împotriva forțelor ruse conduse de generalul Menșikov.

 

1862

S-au inaugurat cursurile Şcolii Militare, la Bucureşti. La festivitatea de deschidere, domnitorul Alexandru Ioan Cuza spunea: “Sunt fericit de a prezida astăzi inaugurarea unei singure şcoli militare a României, unde întâia oară se găsesc împreună elevi de dincoace şi de dincolo de Milcov”.

 

 

 

George_Cobuc1866

S-a născut poetul George Coșbuc.

 

 

 

 1940

A început procesul de evacuare a populației din teritoriul cedat Bulgariei (Cadrilaterul) în urma tratatului de la 7 septembrie 1940, proces încheiat la 1 octombrie 1940.

 

 

 

 

Bokassa11979

Printr-o lovitură de stat împotriva împăratului Bokassa I, Imperiul Centrafrican este abolit și se restaurează Republica Centrafricană. Jean Bokassa a fost prieten cu Leonid Brejnev și Nicolae Ceaușescu. După detronare a fost acuzat de canibalism.

19 septembrie

Share

Montgolfier1783

A fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de frații Montgolfier, având la bord trei pasageri: o rață, un cocoș și o oaie. Aterizarea s-a produs fără probleme, demonstrând că nu doar păsările pot suporta înalțimile. Primul balon, fără echipaj, a fost înalțat la 5 iunie 1783.

 

 

 1802

Preia tronul Moldovei Alexandru Moruzi. Domnitor ce a fost nevoit să oscileze între Imperiul Rus și Imperiul Otoman. După declanșarea Războiului Ruso-Turc, a fost nevoit să părăsească domnia.

 

 

 

 

 1849

S-a născut Michael Ancher a fost un pictor danez. El a fost un reprezentant al curentului impresionist și un co-întemeietor al coloniei de artiști din Skagen.

 

 

Razboi_Franco_Prusac1870

Armata prusacă începe "Asediul Parisului". Va dura 135 de zile.

 

 

 

1876

Se stabilesc relații diplomatice între România și Bulgaria. În urma Războiului Ruso-Româno-Turc, în Balcani se începe formarea unui șir de state noi, printre care a fost și Bulgaria, care avea hotar cu România la Dunăre.

 

 

 1895

Împăratul Franz Joseph I sub presiunea opinei publice europene și ca urmare a intervențiilor diplomatice ale României, i-a grațiat pe memorandiști. Ei cereau drepturi egale politice și economice pentru românii din Imperiul Austro-Ungar.

 

 

 

 

1939

La Jebel, au loc tratativele româno-jugoslave privind crearea unui bloc al neutrilor în Balcani și Europa Centrală. Aceste tratative au fost provocate de începerea celui de-al Doilea Război Mondial și de distrugerea statului Polonez.

 

 

Kiev_19411941

Al Doilea Război Mondial. Trupele germane cuceresc orașul Kiev, capitala Ucrainei.

18 septembrie

Share

Imparatul-traian53

A.D. S-a născut împăratul Traian (decedat 117), cuceritorul Daciei.

 

 

 

 

 

 

1600

Mihai Viteazul este învins la Mirăslău, în bătălia cu armata nobililor maghiari, sprijiniți de generalul Basta.

 

 

 

 


1739

Este semnat Tratatul de la Belgrad, ce încheie Războiul Ruso-Austro-Turc (1736-1739). Prin pacea de la Belgrad, Oltenia este retrocedată Țării Românești.

 

 

1914

S-a încheiat Acordul secret ruso-român prin care Rusia, în schimbul neutralității prietenoase a României, recunoștea dreptul românilor asupra teritoriilor locuite de ei aflate în Austro-Ungaria.

  

 

Regina_AnaRegele_Mihai1923

S-a născut regina Ana, soția regelui Mihai.

 

 

 

Invadarea_Poloniei_19391939

Al doilea Război Mondial.Guvernul polonez condus de Ignacy Mościcki se refugiază în România.

 

 

 

 

 

 

1997

A intrat în vigoare Convenția ONU asupra interzicerii folosirii, stocării, producerii și transferului de mine antipersonal.

17 septembrie

Share

Biblioteca_Alexandria642

Arabii ocupă Alexandria și distrug, definitiv, celebra bibliotecă.

 

 

 

 

 

 

1787

Convenția Constituțională din Philadelphia a adoptat forma finală a Constituției Statelor Unite ale Americii.

 

 

 

1916

În timpul Primului Război Mondial, Manfred von Richthofen ("Baronul Roșu"), un as al zborului Luftwaffe german, câștigă prima sa luptă aeriană lângă Cambrai, Franța.

 

 

 

 

 

1939

În timpul celui de-al  Doilea Război Mondial, Armata Roșie sovietică a atacat regiunile răsăritene ale Poloniei în cooperare cu Germania. Guvernul înfrânt al Poloniei se refugiază în România unde primește ajutor pentru a se deplasa la Londra.

 


 

 

Hms_courageous1939

Al Doilea Război Mondial. Submarinul german U 29 scufundă portavionul britanic HMS Courageous cu două lovituri de torpile. La bord erau peste 500 de oameni.

 

 

 

1944

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial,  Armata a IV-a Română poartă lupte grele pentru forțarea Mureșului în centrul Transilvaniei, în zona Oarba de Mureș - Dealul Sângiorgiu - Iernut, zdrobind rezistența înverșunată și bine organizată a armatelor germano-ungare.

 

 

Camp_David,_Menachem_Begin,_Anwar_Sadat,_19781978

Președintele Egiptului Anwar Al-Sadat și primul-ministru al Israelului Menachem Begin au semnat Acordurile de la Camp David.

16 septembrie

Share

1739

Este încheiată convenţia dintre Munnich, comandantul armatei ruse, şi reprezentanţii stărilor. Independenţa Moldovei este recunoscută sub preotecţia ţarului, garantarea privilegiilor boierimii şi clerului. În urma încheierii păcii, armata rusă evacuează Iaşii (24 septembrie).

 

 

 

 

 

Mihail_Kutuzov1745

S-a născut mareșalul Mihail Kutuzov, căruia i se atribuie meritul salvării Rusiei în timpul invaziei napoleoniene din 1812.

 

 

 

1836_leu1836

Domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie ca monedă a țării leul, echivalentul a 60 de parale.

 

 

Karl_Dönitz1891

S-a născut Karl Dönitz, amiral și om politic german (decedat  1980).

 

 

 

 

 

 

1916

Are loc bătălia de la Praid-Sovata. Ultima acțiune ofensivă a trupelor române în Transilvania. Scopul operațiunii a fost de a menține pozițiile armatei române în Ardeal.

 

 

1918

La Salonic, are loc capitularea Bulgariei în fața trupelor Antantei, prin care Bulgaria se obligă să iasă din alianța țărilor centrale și să demobilizeze forțele sale armate. După capitularea Bulgariei forțele armatei Antantei au ajuns la Dunăre, la hotarul românesc, ce a grăbit evacuarea trupelor germane din România.

 


1926

La Roma se încheie pactul româno-italian, ce prevedea recunoașterea teritorială reciprocă. În tratatul dat se mai stipula ameliorarea relațiilor economice și comerciale. Totodată se recunoșteau frontierile existente în Europa în urma pactului de la Versailles.

 

 

Lebanese_Army,_Beirut,_Lebanon_19821982

Războiul din Liban. Masacrele de la Sabra şi Shatila.