22 august

Share

1456

Începe domnia lui Vlad Tepes, fiul lui Vlad Dracul, în Ţara Românească. Adept al unei domnii autoritare, s-a îngrijit de introducerea ordinii în ţară, de întărirea armatei, de dezvoltarea comerţului ş.a., fiind necruţător cu cei care nu i se supuneau. Pe plan extern a luptat împotriva Imperiului otoman, asupra căruia a repurtat victorii de prestigiu.

 

 

 

 

1531

Are loc bătălia de la Obertyn. Petru Rareş este înfrânt de poloni. Rănit, domnul Moldovei abandonează în mâinile învingătorilor întreaga artilerie. Oastea Moldoveană pierde aproape 5000 de oameni.

 

 

 

 

 

1916

Are loc bătălia de la Bazargic. Trupele ruso-române se retrag, iar oraşul este ocupat de armatele germano-bulgaro-turce.

 

 

 

1642

Începutul Războiului civil în Anglia, Marea Rebeliune, a fost un război compus dintr-o serie de conflicte armate și manevre politice care au avut loc între Parlamentari și Roialiști. Regele Carol I califică Parlamentul englez drept trădător.

 

 

1864

Douăsprezece țări europene au semnat Prima Convenție de la Geneva pentru Ameliorarea Situației Răniților din Armatele de pe Câmpul de Luptă, prin care s-a înființat Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Este unul dintre cele patru tratate care constituie Convențiile de la Geneva.

 

 

1890

A decedat Vasile Alecsandri, un poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.

 

 

21 august

Share

1485

Sfârșitul războiului „celor două roze”, numele sub care mai este cunoscut războiul civil purtat cu intermitență pentru tronul Angliei între susținătorii Casei de Lancaster și cei ai Casei de York. Amândouă casele regale erau ramuri ale Casei Regale Plantagenet, avându-l ca strămoș comun pe regele Edward al III-lea.

 

 

1723

A decedat Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei (martie - aprilie 1693 și 1710 - 1711), autor, cărturar, compozitor, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic și scriitor. A fost ales membru al Academiei din Berlin (1714) la propunerea filosofului Leibniz.

 

 

 

 

 

1813

S-a înființat Eparhia Chișinăului în frunte cu mitropolitul Basarabiei Gavriil Bănulescu-Bodoni, care a păstorit până la moarte și unde a înființat un Seminar teologic.

 

 

 

1942

Drapelul nazist este instalat în vârful muntelui Elbrus în timpul unei serii de operațiuni militare pe frontul de răsărit, în regiunea Caucazului, parte a celui de-al doilea război mondial. 

20 august

Share

1469

Are loc bătălia de lângă satul Lipnic, pe Nistru.  Oştile moldovene, conduse de Ştefan cel Mare, urmând pe invadatorii tătari, îi surprind în dumbrava de la Lipnic şi obţin asupra lor o strălucită victorie. Sunt eliberaţi robii capturaţi de către tătari şi redobândite prăzile.

 

 

 

 

 

1749

Începe Domnia lui Constantin Racoviţă în Moldova. A fost fiul lui Mihai Racoviță, iar tronul l-a câștigat cu ajutorul grecilor, care i-au fost și tovarăși de domnie, întocmai ca și tatălui său.

 

 

 

1940

Prim-ministrul britanic Winston Churchill ține al patrulea din faimoasele sale discursuri din timpul războiului, conținând fraza: "Niciodată atâția oameni nu au datorat atât de mult unui număr atât de mic de semeni ai lor”, referindu-se la piloții din Royal Air Force

 

 

 

 

 

1944

Începe Operațiunea Iași-Chișinău, luptele din răsăritul României dintre Armata Roșie și aliații germano-români de la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 1944. Obiectivul ofensivei sovietice a Fronturilor al 2-lea și al 3-lea Ucrainean era distrugerea Grupului de Armate Sud și să ocupe România.  După 23 august, România va ieși din război de partea Axei și va trece de partea Aliaților.

19 august

Share

1591

Faţă de sporire tributului impusă de turci, Petru Şchiopul părăseşte Moldova.

   

 

 

 

 

 

1916

Are loc bătălia de la Turtucaia. Armata română din puternicul „cap de pod”, rău condusă şi slab sprijinită din spate şi din flancuri, este înfrântă şi nevoită să se predea. „Dezastrul de la Turtucaia” a costat armata română mii de morţi şi 25 000 de prizonieri şi a avut efect moral negativ.

 

 

1881

S-a născut George Enescu, un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor. Este considerat cel mai important muzician român. În ultimii 20 de ani se observă un puternic reviriment al operei, prin montări în mai multe țări ale lumii, printre care Italia, Germania, Austria, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Portugalia.

 

 

 

 

1891

A decedat Theodor Aman, pictor și grafician, pedagog, academician român, întemeietor al primelor școli românești de arte frumoase de la Iași și București. Printre operele sale se regăsesc: Bătălia de la Oltenița, Izgonirea turcilor la Călugăreni, Unirea principatelor, etc.

 

 

 

 

 

 1960

URSS lansează Sputnik 5 cu cățeii Belka și Strelka, 40 de șoareci, 2 șobolani și o varietate de plante la bord. A doua zi, la întoarcerea pe Pământ toate animalele erau sănătoase.

 

 

 

1991

Are loc tentativa sovietică de lovitură de stat, cunoscută și ca Puciul din august. A fost o încercare a unui grup de conservatori comuniști sovietici de a-l răsturna de la putere pe președintele Mihail Gorbaciov și de a prelua controlul asupra țării. Liderii puciștilor erau comuniști radicali, care considerau că reformele lui Gorbaciov au mers prea departe și că noul tratat unional făcea ca puterea guvernului central să scadă prea mult, iar cea a guvernelor republicane să fie prea mare. 

18 august

Share

Ginghis_Han1227

A murit Ginghis Han.

 

 

 

Margareta_de_Valois1572

La Paris are loc căsătoria dintre viitorul rege Henric al IV al Franței și Margareta de Valois, fiica lui Henric al II-lea; se așteaptă o reconciliere dintre protestanți și catolici.

 

 

 

 

 

 

1657

S-a stins din viaţă Mitropolitul Varlaam al Moldovei, autorul “Cazaniei” sau “Cărţii româneşti de învăţătură” şi al primelor versuri în limba română. A fost una din personalităţile marcante ale perioadei domniei în Moldova a lui Vasile Lupu. Vasta sa cultură cărturărească şi teologică acumulată l-a făcut să se evidenţieze printre fraţii de credinţă şi rugăciune.

 

 

 

 

1812

Se sfârşeşte bătălia de la Smolensk. Cu mari pierderi, francezii au învins armata rusă a lui Kutuzov.

 

 

 

1916

Bulgaria a atacat Dobrogea. Ofensiva trupelor bulgare începe chiar înainte ca declarația de război să fie înaintată ministrului României la Sofia. De partea românilor, Dunărea și frontiera terestră erau apărate de Armata a III-a, aflată în vara anului 1916 într-o poziție de inferioritate față de Armata a III-a bulgară, bine dotată grație armamentului austro-german, beneficiind de susținerea ofițerilor și trupelor specializate germane.

 

1940

Are loc „cea mai grea zi” din Bătălia Angliei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ambele părți au suferit cele mai mari pierderi. Bătălia Angliei a fost prima luptă purtată integral doar de forțele aeriene. A fost de asemenea cea mai mare și susținută campanie de bombardamente desfășurată până la acea dată și primul test adevărat al teoriilor bombardamentelor strategice dezvoltate după Primul Război Mondial.

 

1941

Ca urmare a protestelor din Germania, Adolf Hitler ordonă încetarea uciderii sistematice a bolnavilor mintal şi a handicapaţilor.