20 septembrie
- Category: Agenda
- Hits: 919
1347
Prima atestare documentară al orașului Baia Mare, printr-un act emis de cancelaria regelui Ludovic I al Ungariei.
1459
Prima menţiune documentară a cetăţii Bucureştilor, într-un hrisov al lui Vlad Tepeş redactat în slavonă, limba oficială de cancelarie a Țării Românești.
1519
Navigatorul Ferdinand Magellan a plecat în călătoria sa în jurul lumii.
1620
În lupta de la Ţuţora de lângă Iaşi alianţa turco-munteană învinge alianţa moldo-poloneză.
1702
A fost inaugurat Palatul de la Mogoșoaia, așa cum stă scris pe pisania din foișorul de pe latura de răsărit a palatului.
1854
Bătălia de la Alma, care este de cele mai multe ori considerată prima bătălie a războiului Crimeii, (1853-1854), a avut loc în apropierea râului Alma din Crimeea. Forțele franco-britanico-turce au reușit să obțină o victorie împotriva forțelor ruse conduse de generalul Menșikov.
1862
S-au inaugurat cursurile Şcolii Militare, la Bucureşti. La festivitatea de deschidere, domnitorul Alexandru Ioan Cuza spunea: “Sunt fericit de a prezida astăzi inaugurarea unei singure şcoli militare a României, unde întâia oară se găsesc împreună elevi de dincoace şi de dincolo de Milcov”.
1866
S-a născut poetul George Coșbuc.
1940
A început procesul de evacuare a populației din teritoriul cedat Bulgariei (Cadrilaterul) în urma tratatului de la 7 septembrie 1940, proces încheiat la 1 octombrie 1940.
1979
Printr-o lovitură de stat împotriva împăratului Bokassa I, Imperiul Centrafrican este abolit și se restaurează Republica Centrafricană. Jean Bokassa a fost prieten cu Leonid Brejnev și Nicolae Ceaușescu. După detronare a fost acuzat de canibalism.
19 septembrie
- Category: Agenda
- Hits: 859
1783
A fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de frații Montgolfier, având la bord trei pasageri: o rață, un cocoș și o oaie. Aterizarea s-a produs fără probleme, demonstrând că nu doar păsările pot suporta înalțimile. Primul balon, fără echipaj, a fost înalțat la 5 iunie 1783.
1802
Preia tronul Moldovei Alexandru Moruzi. Domnitor ce a fost nevoit să oscileze între Imperiul Rus și Imperiul Otoman. După declanșarea Războiului Ruso-Turc, a fost nevoit să părăsească domnia.
1849
S-a născut Michael Ancher a fost un pictor danez. El a fost un reprezentant al curentului impresionist și un co-întemeietor al coloniei de artiști din Skagen.
1870
Armata prusacă începe "Asediul Parisului". Va dura 135 de zile.
1876
Se stabilesc relații diplomatice între România și Bulgaria. În urma Războiului Ruso-Româno-Turc, în Balcani se începe formarea unui șir de state noi, printre care a fost și Bulgaria, care avea hotar cu România la Dunăre.
1895
Împăratul Franz Joseph I sub presiunea opinei publice europene și ca urmare a intervențiilor diplomatice ale României, i-a grațiat pe memorandiști. Ei cereau drepturi egale politice și economice pentru românii din Imperiul Austro-Ungar.
1939
La Jebel, au loc tratativele româno-jugoslave privind crearea unui bloc al neutrilor în Balcani și Europa Centrală. Aceste tratative au fost provocate de începerea celui de-al Doilea Război Mondial și de distrugerea statului Polonez.
1941
Al Doilea Război Mondial. Trupele germane cuceresc orașul Kiev, capitala Ucrainei.
18 septembrie
- Category: Agenda
- Hits: 1001
53
A.D. S-a născut împăratul Traian (decedat 117), cuceritorul Daciei.
1600
Mihai Viteazul este învins la Mirăslău, în bătălia cu armata nobililor maghiari, sprijiniți de generalul Basta.
1739
Este semnat Tratatul de la Belgrad, ce încheie Războiul Ruso-Austro-Turc (1736-1739). Prin pacea de la Belgrad, Oltenia este retrocedată Țării Românești.
1914
S-a încheiat Acordul secret ruso-român prin care Rusia, în schimbul neutralității prietenoase a României, recunoștea dreptul românilor asupra teritoriilor locuite de ei aflate în Austro-Ungaria.
1923
S-a născut regina Ana, soția regelui Mihai.
1939
Al doilea Război Mondial.Guvernul polonez condus de Ignacy Mościcki se refugiază în România.
1997
A intrat în vigoare Convenția ONU asupra interzicerii folosirii, stocării, producerii și transferului de mine antipersonal.
17 septembrie
- Category: Agenda
- Hits: 1086
642
Arabii ocupă Alexandria și distrug, definitiv, celebra bibliotecă.
1787
Convenția Constituțională din Philadelphia a adoptat forma finală a Constituției Statelor Unite ale Americii.
1916
În timpul Primului Război Mondial, Manfred von Richthofen ("Baronul Roșu"), un as al zborului Luftwaffe german, câștigă prima sa luptă aeriană lângă Cambrai, Franța.
1939
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Armata Roșie sovietică a atacat regiunile răsăritene ale Poloniei în cooperare cu Germania. Guvernul înfrânt al Poloniei se refugiază în România unde primește ajutor pentru a se deplasa la Londra.
1939
Al Doilea Război Mondial. Submarinul german U 29 scufundă portavionul britanic HMS Courageous cu două lovituri de torpile. La bord erau peste 500 de oameni.
1944
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Armata a IV-a Română poartă lupte grele pentru forțarea Mureșului în centrul Transilvaniei, în zona Oarba de Mureș - Dealul Sângiorgiu - Iernut, zdrobind rezistența înverșunată și bine organizată a armatelor germano-ungare.
1978
Președintele Egiptului Anwar Al-Sadat și primul-ministru al Israelului Menachem Begin au semnat Acordurile de la Camp David.
16 septembrie
- Category: Agenda
- Hits: 874
1739
Este încheiată convenţia dintre Munnich, comandantul armatei ruse, şi reprezentanţii stărilor. Independenţa Moldovei este recunoscută sub preotecţia ţarului, garantarea privilegiilor boierimii şi clerului. În urma încheierii păcii, armata rusă evacuează Iaşii (24 septembrie).
1745
S-a născut mareșalul Mihail Kutuzov, căruia i se atribuie meritul salvării Rusiei în timpul invaziei napoleoniene din 1812.
1836
Domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie ca monedă a țării leul, echivalentul a 60 de parale.
1891
S-a născut Karl Dönitz, amiral și om politic german (decedat 1980).
1916
Are loc bătălia de la Praid-Sovata. Ultima acțiune ofensivă a trupelor române în Transilvania. Scopul operațiunii a fost de a menține pozițiile armatei române în Ardeal.
1918
La Salonic, are loc capitularea Bulgariei în fața trupelor Antantei, prin care Bulgaria se obligă să iasă din alianța țărilor centrale și să demobilizeze forțele sale armate. După capitularea Bulgariei forțele armatei Antantei au ajuns la Dunăre, la hotarul românesc, ce a grăbit evacuarea trupelor germane din România.
1926
La Roma se încheie pactul româno-italian, ce prevedea recunoașterea teritorială reciprocă. În tratatul dat se mai stipula ameliorarea relațiilor economice și comerciale. Totodată se recunoșteau frontierile existente în Europa în urma pactului de la Versailles.
1982
Războiul din Liban. Masacrele de la Sabra şi Shatila.