21 februarie

Share

1613

Mihail I este ales țar, primul țar rus din dinastia Romanov. El a fost fiul lui Fiodor Nikitici Romanov (devenit apoi patriarhul Filaret) și al Kseniei. Domnia lui a marcat finalul Timpurilor Tulburi.

 

 

 

 

 

1907

A început Răscoala țărănească din Flămânzi, Botoșani  care s-a răspândit, în perioada următoare, în toată țara. Principala cauză a fost nemulțumirea țăranilor legată de inechitatea deținerii pământurilor, aflat în mâinile a doar câtorva mari proprietari.

 

 

1916

La Verdun (Franța) a început cea mai distrugătoare bătălie din primul război mondial, soldată cu aproximativ 1 milion de victime; s–a încheiat prin respingerea definitivă, de către armata franceză, a atacurilor germane, la 18 decembrie 1916.

 

 

 

1920

Congresul general al Eparhiei îl alege pe P.S. S.Dionisie Tighineanu vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului și a Hotinului.

 

 

 

 

20 februarie

Share

1849

Împăratul Austriei, Franz Joseph I, a promulgat o Constituție prin care se recunoaște Transilvaniei o autonomie limitată.

 

 

 

 

 

1938

Regele României Carol II-lea a semnat decretul de promulgare a unei noi Constituții a României, care legiferează instaurarea dictaturii regale și sfîrșitul regimului parlamentar. Constituția (Constituțiunea din 1938) a fost elaborată de Istrate Micescu, reputat jurist al perioadei interbelice. Noua Constituție a României va fi promulgată la 27 februarie 1938.

 

 

 

 

1922

A avut loc, la București, logodna Principesei Maria (Mignon) a României cu Principele Alexandru (unicul fiu al regelui Serbiei, Petru I Karagheorghevici). Nunta a avut loc la 8 iunie 1922, la Belgrad.

 

 

 

 

 

1991

S-a inaugurat oficial, la Praga, Secretariatul Permanent al CSCE (Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa – din decembrie 1994, OSCE).

 

19 februarie

Share

197

Împăratul roman Septimius Severus a învins pe uzurpatorul Clodius Albinus în bătălia de la Lugdunum. Aceasta a fost confruntarea cu cele mai multe victime dintre toate cele care au opus două armate romane.

 

 

 

 

 

1541

Începe a doua domnie a lui Petru Rareş în Moldova (până în 1546). A fost fiul lui Ștefan cel Mare Răreșoaia, a cărei existență nu e documentată istoric. A păstrat multe din calitățile tatălui său: ambiția, îndrăzneala, vitejia, religiozitatea, gustul artistic. Era în schimb o fire nestatornică și îi lipsea simțul politic.

 

 

 

 

 

1945

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, începe Bătălia de la Iwo Jima, dintre Armata SUA şi Armata Japoneză. Aceasta a fost una dintre cele mai violente bătălii ale campaniei din Pacific. Forțele americane au îndeplinit misiunea de a captura cele trei aerodromuri japoneze de pe insula Iwo Jima.

 

 

1992

În Coreea de Sud intrat în vigoare Acordul privind reconcilierea, neagresiunea și cooperarea între Nord și Sud (semnat la 13 decembrie 1991). A fost semnată declarația privind crearea unei zone denuclearizate în peninsula Coreea.

 

 

 

 

 

1993
A fost semnat un acord de colaborare militară între Moldova şi Ucraina. Tot atunci a fost semnat şi “Protocolul cu privire la colaborare in domeniul topogeodeziei militare”.

 

 

18 februarie

Share

1790

A apărut, la Iași, publicaţie de limbă franceză "Courier de Moldavie".

 

 

 

 

 

 

1916

În timpul Primului Război Mondial are loc cucerirea Camerunului de către forțele armate franco-britanice.

 

 

 

 

 

 

1941

Pentru a asigura ordinea tulburată de rebeliunea legionară din ianuarie 1941, generalul Ion Antonescu a inițiat o serie de decrete printre care și Decretul din 18 februarie 1941 prin care instituțiile și întreprinderile mai importante din țară au fost militarizate, indiferent dacă erau proprietate de stat sau privată.

 

 

 

 

 

1943

În timpul  celui de-al Doilea Război Mondial, Joseph Gobbels, unul dintre cei mai apropiați colaboratori a lui Adolf Hitler și printre cei mai devotați adepți a ideologiei naziste, ţine cel mai celebrul său discurs, declarând Războiul total.

 

 

 

17 februarie

Share

1411

În urma luptelor pentru succesiunea la tron, Musa, unul din fiii sultanului Baiazid, a devenit sultan cu sprijinul lui Mircea cel Bătrân.

 

 

 

1568

Este încheiat Tratatul de pace de la Adrianopol dintre Imperiile otoman și habsburgic. Împăratul Maximilian se obligă să nu mai intervină în Transilvania, să nu fortifice granița dinspre Transilvania și să dărâme cetățile înălțate. Austriecii se obligă la plata unui tribut.

  

 

 

 

 

1866

Pe baza decretului lui Alexandru Ioan Cuza, din 1865, a început să funcționeze Banca României, constituită prin transformarea filialei din București a Băncii Imperiului Otoman; primul președinte al băncii a fost Ion Ghica.

 

 

1941

În timpul celui de-al Doilea Război, Mondial preot polonez Maximillian Kolbe a fost arestat de către trupele germane pentru scrierile sale anti-naziste și ajutorul dat unor refugiați evrei. Kolbe își va da viața în schimbul altui prizonier la Auschwitz.

 

 

 

 

 

1944

Se sfârşeşte Bătălia din punga Korsun-Cerkasî, care a avut loc pe frontul de răsărit al celui de-al Doilea Război Mondial, între Grupul de Armate Sud pe de-o parte și Frontul I Ucrainian și Frontul al II-lea Ucrainian, pe de altă parte.