24 octombrie

Share

69

A doua bătălie de la Bedriacum: armata condusă de Antonius Primus, loial împăratului Vespasian, înfrânge forțele împăratului Vitellius.

 

 

pacea de la Westphalia1648

Este semnată Pacea de la Westphalia, marcând astfel sfârșitul Războiului de treizeci de ani. Acesta a  fost o bătălie purtată sub pretext religios. Cauza principală a fost lupta pentru hegemonie în Europa, în special ambiția Franței, condusă de cardinalul Richelieu, de a se profila pe plan european în detrimentul Imperiului Romano-German și puterii Habsburgilor.

 

 

batalai de la Maloyaroslavets1812

Războaiele napoleoniene: Bătălia de la Maloyaroslavets are loc în apropierea  Moscovei.

 

 

 

1813

După încheierea războiului Ruso-Persan, este încheiat  Tratatul de Pace de la Gulistan, prin care Persia pierde mari teritorii al Caucazului în favoarea Rusiei.

 

 

batalia de la caporetto1917

Are loc bătălia de la Caporetto, este o înfrângere de proporţii suferită de Italia în timpul Primului Război Mondial, când trupele italiene s-au retras din faţa ofensivei austro-germane, lângă Trieste, pe frontul Isonzo.

 

 

carta ONU1945

Intră în vigoare tratatul care înființează organizația internațională numită Organizația Națiunilor Unite. Ca o cartă, acesta este un tratat constitutiv, prin care toți membrii sunt parte. Mai mult, Carta declară că obligațiile Organizației Națiunilor Unite prevalează asupra tuturor celorlalte obligații din alte tratate.

 

 

1956

În urma izbucnirii Revoluției maghiare de la 1956, trupele URSS și ale Pactului de la Varșovia, invadează Ungaria.

 

 

23 octombrie

Share

Brutus42 i.Hr.

Războaiele Civile ale Republicii Romane: are loc a doua bătălie de la Philippi în care armata lui Marcus Junius Brutus este înfrântă de Marc Antoniu si Octavian. Brutus se sinucide.

 

 

batalia az-Zallaqah1086

În bătălia de la az-Zallaqah, armata condusă de Yusuf ibn Tashfin înfrânge forțele castelane conduse de regele Alfons al VI-lea.

 

 

 

 

 

batalia Edgehill1642

Are loc bătălia din Edgehill fiind prima confruntare în Războiul Civil Englez.

 

 

 

batalia de la Westport1864

Războiul Civil American - Bătălia de la Westport: forțele americane conduse de generalul Samuel R. Curtis înfrâng forțele confederate conduse de generalul Sterling Price.

 

 

1912

Primul război balcanic: Bătălia de la Kumanovo, prima bătălie între Imperiul Otoman și Regatul Sârb.

 

 

 

1942

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, in cadrul campanii Guadalcanal, începe bătălia pentru Henderson Field.

 

 

 

 

 

1944

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, are loc Bătalia din golful Leyte, cea mai mare confruntare navală din Filipine.

 

22 octombrie

Share

Templul_Apollo_Daphne362

Templul lui Apollo din Daphne este distrus de un foc misterios.

 

 

 

 

 

Willem van de Velde the Younger1707

Dezastru naval în Sicilia. Navele Marinei Regale britanice se deplasau, prin manevre riscante, printre recifele aflate la vest de insula Sicilia. Patru nave s-au scufundat și aproximativ 2.000 de oameni și-au pierdut viața.

 

 

 

Alasca1784

Rusia înființează o colonie pe insula Kodiak, din sudul peninsulei Alaska. Acum este teritoriu al SUA.

 

 

 

Sam_Houston1836

Sam Houston e ales ca prim președinte al Republicii Texas independente.

 

 

 

 

 

 

Palatul_Schönbrunn1873

La Palatul Schönbrunn, Kaiserul Wilhelm I al Germaniei, împăratul Franz Joseph I al Austro-Ungariei și țarul Alexandru al II-lea al Rusiei semnează acordul celor trei împărați, care vizează izolarea Franței.

 

 

 

 

 

Greenwich1884

Meridianul Greenwich (Londra) a fost declarat meridian de referință internațional al timpului.

 

 

 

Train_wreck_at_Montparnasse_18951895

 În Gara Montparnasse din Paris, un tren a deraiat, a depășit capătul liniei, a pătruns 30 m pe peron și a ieșit prin fațada gării.

 

 

 

 

 

 

Paul_Cézanne1906

 A murit Paul Cézanne, pictor francez (n. 1839).

 

 

 

 

 

 

1911

A apărut revista literară, artistică şi socială Flacăra, sub direcția lui C. Banu.

 

 

 

 

 

1932

A treia Conferință balcanică de la București, la care participă Albania, Grecia, Iugoslavia, România și Turcia. Se pun bazele unui pact politic balcanic bazat pe principiul neagresiunii.

 

 

 

 

 

1962

Criza rachetelor cubaneze. Începe blocada economică a SUA împotriva Cubei.

 

 

 

1968

Apollo 7 a aterizat conform planului, coborând în Oceanul Atlantic după ce a orbitat de 163 de ori în jurul Terrei

 

 

 

Arhiepiscopul_Bartolomeu_I1991

Arhiepiscopul Bartolomeu I este ales cel de–al 270–lea patriarh ecumenic al Constantinopolului, lider spiritual al ortodocșilor din întreaga lume.

21 octombrie

Share

Prima_cruciadă1097

Prima cruciadă. Creştinii conduși de nobilul normand Boemund de Taranto încep asediul asupra cetății Antiohia, pe care o vor cuceri abia în vara anului 1098.

 

 

 

Ferdinand-Magellan1520

Ferdinand Magellan descoperă strâmtoarea care-i va purta numele.

 

 

 

 

 

Jean_Bart1650

 S-a născut amiralul francez Jean Bart  (decedat  1702).

 

 

 

 

 

 

1805

În timpul Războaielor Napoleoniene, are loc Bătalia navală de la Trafalgar, dintre flota britanică si flotele franceză si spaniolă. Bătălia s-a încheiat cu victoria decisivă a flotei britanice, care a distrus 22 de nave din flota franco-spaniolă, fără sa piardă nici un vas. În urma bătăliei este ucis Amiralul Nelson.

 

 

Alfred_Nobel1833

S-a născut chimistul şi industriaşul Alfred Nobel, inventatorul dinamitei (decedat 1896). A înfiinţat fundaţia care-i poartă numele şi care decernează anual premiile Nobel.

 

 

 

 

1854

Florence Nightingale călătorește cu 38 surori medicale spre Scutari, peninsula Crimeea, ca să îngrijească soldații din Războiul Crimeii.

 

 

 

 

 

Proiectul_Manhattan1940

SUA  au demarat  "Proiectul Manhattan", având ca obiectiv construirea bombei atomice.

 

 

 

1944

Al Doilea Război Mondial: armata SUA capturează Aachen, primul oraș mare din Germania care cade în mâna Aliaților în timpul acestui război.

 

 

1959

La New York se deschide Muzeul Guggenheim, conceput de Frank Lloyd Wright. Clădirea este surprinzător de modernistă, departe de imaginea tradițională a unui muzeu. Cu cele patru niveluri, Muzeul Guggenheim era din start destinat prezentarii celor mai bune lucrari de artă contemporană.

 

 

1960

Primul submarin nuclear britanic, HMS Dreadnought, a fost lansat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

 

20 octombrie

Share

1097

În timpul Primei Cruciade, incepe asediul creștin al orașului Antiohia. Asediul a durat până la 3 iunie 1098, fiind cucerit în final de către cruciați, după un al doilea asediu asupra fortăreței din centrul orașului.

 

 

1471

Domnul Țării Românești, Laiotă Basarab (Basarab al III-lea cel Bătrân), este înfrânt de către pretendentul său la tron Basarab Țepeluș (Basarab al IV-lea cel Tânăr). Lipsit de sprijinul lui Ștefan cel Mare protectorul său, Laiotă Basarab pierde lupta și se refugiază în Moldova.

 

 

 

 

1595

Bătălia de la Giurgiu. Artileria toscană dărâmă o parte din zidul fortăreței otomane, așa încât aliații creștini pătrund  în cetate. Sinan Pașa privește neputincios de la Rusciuc  (Ruse)  victoria adversarilor lui. În rândurile aliaţilor s-a aflat şi Mihai Viteazu.

 

 

 

1601

Oastea lui Mihai Viteazul îl alege domn al Munteniei pe Radu Şerban, dar acesta e nevoit să se refugieze în Transilvania din faţa lui Simion Movilă.

 

 

 

 

 

Manastirea_Caldarusani1638

S–a încheiat construcția Mănăstirii Căldărușani, ctitorie a lui Matei Basarab (1632 – 1654).

 

 

 

Maria_Theresia1740

Maria Theresia devine împărăteasă a Austriei, Ungariei şi Boemiei.

 

 

 

 

 

Louisianapurchase1803

Senatul american a ratificat cumpărarea Louisianei de la statul francez, consfințind termenii tratatului cunoscut drept  Louisiana Purchase.

 

 

 

1860

Promulgarea Diplomei din Octombrie de către împăratul Franz Joseph, care a pus capăt sistemului absolutist și a deschis era guvernării constituționale ("regimul liberal") în Imperiul Austriac. Potrivit documentului, Transilvania a redevenit stat autonom în cadrul imperiului.

 

 

 

 

1883

Peru și Chile semnează Tratatul de la Ancón, prin care, provincia Tarapacá a fost cedată statului Chile; sfârșitul Războiului din Pacific.

 

 

Marșul_Cel_Lung1935

Comuniștii chinezi conduși de Mao Tzedun ajung în nord–vestul Chinei la capătul unui marș de 10.000 de kilometri de–a lungul țării, cunoscut drept  Marșul Cel Lung.

 

 

 

1939

S-a născut Dumitru Matcovschi, poet, prozator, academician, publicist și dramaturg, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. Este recunoscut în critica literară pe plan internațional și reprezintă un simbol al mișcării de renaștere națională la începutul anilor 1990.

 

 

 

 

1944

Al Doilea Război Mondial: Armata sovietică câștigă lupta pentru Belgrad, capitala Iugoslaviei.

 

 

 

Churchill-And-Stalin1944

În timpul vizitei de la Moscova, primul ministru britanic Winston Churchill i-a propus, și Stalin a acceptat, înțelegerea cu privire la împărțirea zonelor de influență în Balcani.

 

 

 

1980

După șase ani de ședere în afara structurilor militare ale NATO, Grecia revine în Alianță.

 

 

 

Muammar-al-Gaddafi2011

A fost ucis  colonelul Muammar al-Gaddafi (născut 1942),  dictatorul din Libia.