19 septembrie

Share

Montgolfier1783

A fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de frații Montgolfier, având la bord trei pasageri: o rață, un cocoș și o oaie. Aterizarea s-a produs fără probleme, demonstrând că nu doar păsările pot suporta înalțimile. Primul balon, fără echipaj, a fost înalțat la 5 iunie 1783.

 

 

 1802

Preia tronul Moldovei Alexandru Moruzi. Domnitor ce a fost nevoit să oscileze între Imperiul Rus și Imperiul Otoman. După declanșarea Războiului Ruso-Turc, a fost nevoit să părăsească domnia.

 

 

 

 

 1849

S-a născut Michael Ancher a fost un pictor danez. El a fost un reprezentant al curentului impresionist și un co-întemeietor al coloniei de artiști din Skagen.

 

 

Razboi_Franco_Prusac1870

Armata prusacă începe "Asediul Parisului". Va dura 135 de zile.

 

 

 

1876

Se stabilesc relații diplomatice între România și Bulgaria. În urma Războiului Ruso-Româno-Turc, în Balcani se începe formarea unui șir de state noi, printre care a fost și Bulgaria, care avea hotar cu România la Dunăre.

 

 

 1895

Împăratul Franz Joseph I sub presiunea opinei publice europene și ca urmare a intervențiilor diplomatice ale României, i-a grațiat pe memorandiști. Ei cereau drepturi egale politice și economice pentru românii din Imperiul Austro-Ungar.

 

 

 

 

1939

La Jebel, au loc tratativele româno-jugoslave privind crearea unui bloc al neutrilor în Balcani și Europa Centrală. Aceste tratative au fost provocate de începerea celui de-al Doilea Război Mondial și de distrugerea statului Polonez.

 

 

Kiev_19411941

Al Doilea Război Mondial. Trupele germane cuceresc orașul Kiev, capitala Ucrainei.