20 septembrie

Share

Baia_Mare_13471347

Prima atestare documentară al orașului Baia Mare, printr-un act emis de cancelaria regelui Ludovic I al Ungariei.

 

 

 

 

 

 

Bucharest_vechi1459

Prima menţiune documentară a cetăţii Bucureştilor, într-un hrisov al lui Vlad Tepeş redactat în slavonă, limba oficială de cancelarie a Țării Românești.

 

 

 

Ferdinand_Magellan1519

Navigatorul Ferdinand Magellan a plecat în călătoria sa în jurul lumii.

 

 

 

 1620

În lupta de la Ţuţora de lângă Iaşi alianţa turco-munteană învinge alianţa moldo-poloneză.

 

 

 

Palatul_Mogoșoaia1702

A fost inaugurat Palatul de la Mogoșoaia, așa cum stă scris pe pisania din foișorul de pe latura de răsărit a palatului.

 

 

 

1854

Bătălia de la Alma, care este de cele mai multe ori considerată prima bătălie a războiului Crimeii, (1853-1854), a avut loc în apropierea râului Alma din Crimeea. Forțele franco-britanico-turce au reușit să obțină o victorie împotriva forțelor ruse conduse de generalul Menșikov.

 

1862

S-au inaugurat cursurile Şcolii Militare, la Bucureşti. La festivitatea de deschidere, domnitorul Alexandru Ioan Cuza spunea: “Sunt fericit de a prezida astăzi inaugurarea unei singure şcoli militare a României, unde întâia oară se găsesc împreună elevi de dincoace şi de dincolo de Milcov”.

 

 

 

George_Cobuc1866

S-a născut poetul George Coșbuc.

 

 

 

 1940

A început procesul de evacuare a populației din teritoriul cedat Bulgariei (Cadrilaterul) în urma tratatului de la 7 septembrie 1940, proces încheiat la 1 octombrie 1940.

 

 

 

 

Bokassa11979

Printr-o lovitură de stat împotriva împăratului Bokassa I, Imperiul Centrafrican este abolit și se restaurează Republica Centrafricană. Jean Bokassa a fost prieten cu Leonid Brejnev și Nicolae Ceaușescu. După detronare a fost acuzat de canibalism.