12 octombrie

Share

Varadinum1113

Prima atestare documentară a orașului Oradea, sub numele latin Varadinum ("var” înseamnă cetate, în limba maghiară).

 

 

 

1449

Bătălia de la Tămășeni, pe Siret dintre Bogdan al II-lea şi Alexăndrel, pretendenţi la tronul Moldovei. Cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, Bogdan al II–lea devine domn al Moldovei.

 

 

 

 

 

Columb1492

Cristofor Columb a acostat în Insulele Bahamas, crezând că a ajuns în Asia de Est, nu în America.

 

 

 

1595

Bucureştiul, evacuat de către turci, este ocupat de oastea moldoveană, în frunte cu Ștefan Răzvan, domn al Moldovei.

 

 

1777

Grigore al III-lea Ghica este ucis la Iași din poruca sultanului. Deoarece a protestat împotriva pierderii Bucovinei, austriecii au cerut turcilor să-l înlăture. Aceștia au trimis un capugiu (agent executor) la curtea lui Grigore care l-a ucis, spre indignarea opiniei publice europene.

 

 

 

 

1808

Napoleon I și Alexandru I semnează convenția prin care Rusia anexează Moldova și Țara Românească.

 

 

 

 

 

Oktoberfest1810

Primul festival Oktoberfest: cetățenii din München au fost invitați să se bucure de celebrarea căsătoriei prințului Ludwig I al Bavariei cu prințesa Therese von Sachsen-Hildburghausen.

 

 

 

Dom_Pedro_I,_Imperador_do_Brasil1822

Chiar în ziua lui de naștere, Pedro I  (1798 - 1834)  este proclamat împărat al Braziliei.

 

 

 

 

 

 

Robert_Lee1870

A murit Robert Lee  (născut 1807), general american, comandantul armatei confederate (sudiste) în timpul Războiului de secesiune (1861 – 1865).

 

 

 

 

 

Isus_din Rio_de_Janeiro1931

Se inaugurează statuia lui Isus din Rio de Janeiro, Brazilia. Are 30 de metri înălțime fără să se includă cei 8 metri ai soclului, lățimea între brațe este de 28 metri, are o greutate de 635 de tone și este situată pe vârful muntelui Corcovado la o altitudine de 700 de metri.

 

 

Alcatraz1933

Alcatraz devine, neoficial, închisoare federală, prin preluarea de către Departamentul Justiției a unei cazărmi care servise drept unitate diciplinară a Armatei SUA.

 

 

 

1944

Al Doilea Război Mondial: Municipiul Oradea a fost eliberat de către unități militare românești și sovietice, de sub ocupația maghiară fascistă.

 

 

Nikita_Hrușciov1960

Nikita Hrușciov înfuriat lovește cu pantoful în masă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, pentru a protesta la o afirmație a unui lider filipinez despre politica sovietică colonială în Europa de Est.

 

 

 

Boris_III1997

S-a născut prințul Boris al Bulgariei. Bunicul lui, Simeon al II-lea, a fost ultimul rege al Bulgariei, între anii 1943 – 1946.

 

 

 

 

 

 

Papa_Ioan_Paul-II-lea_şi_patriarhul_Teoctist_Biserica_Ortodoxa2002

Papa Ioan Paul al II-lea şi patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au semnat în premieră o declaraţie comună care îndeamnă la unitatea creştinilor, acesta fiind primul act încheiat vreodată de un suveran Pontif şi un patriarh ortodox.