13 octombrie

Share

Claudius54

Împăratul roman Claudius moare la 64 de ani, după ce a fost otrăvit de soția sa, Agripina. Urcă pe tron fiul ei în vârstă de 17 ani, Nero.

 

 

 

Filip-iv-cel-frumos1307

Din ordinul regelui Filip al IV-lea cel Frumos, sute de cavaleri templieri din Franța, în frunte cu Marele Maestru Jacques de Molay (1244 – 1314), sunt arestați. Ulterior, o bulă a Papei Clement al V-lea cerea tuturor monarhilor creștini din Europa să facă același lucru și să pună sechestru pe averile templierilor. 

 

 

 

 

 

1368

Se începe campania militară a regelui Ungariei Ludovic I împotriva Țării Românești. Scopul confruntării militare era supunerea Munteniei și întărirea influenței ungare la Dunăre. Domnitorul Vladislav Vlaicu il infrange pe Ludovic, nimicind o parte a oastei sale.

 

 

 

 

1479

Bătălia de la Câmpul Pâinii de lângă Orăştie, dintre armata turcă condusă de Ali Iskender, Isa și Bali și  armata transilvăneană, condusă de Ștefan Báthory, armata bănățeană condusă de Pavel Chinezul (Cneazul), armata sîrbilor a despotului sârb Vuk Brankovici, și o armată din Țara Românească a lui Basarab Laiotă cel Bătrân.

 

 

JoachimMurat_Post1815

A fost executat Joachim Murat, mareșal francez, rege al Neapolelui, apropiat al lui Napoleon (născut 1767).

 

 

 

 

 

 

Take-ionescu1858

S-a născut Take Ionescu, politician român, prim-ministru al României (decedat 1922).

 

 

 

 

 

 

Garrettmorgan1914

 Garrett Morgan inventează și patentează masca de gaze.

 

 

 

 

 

 

1916

Se începe bătălia de la Predeal.  Armata germano-austro-ungară încearcă să strâbată frontul spre Valea Prahovei, dar eșuează, confruntându-se cu o rezistență bine organizată  a trupelor române.

 

 

Maria_de_la_fatima1917

A șasea și ultima presupusă apariție a Fecioarei Maria la Fatima (Portugalia, 130 km la nord de Lisabona).

 

 

 

 

 

 

 

Thatcher1925

 S-a născut Margaret Thatcher, politician britanic, prim-ministru al Regatului Unit, supranumită “Doamna de fier”  (decedată 2013).

 

 

 

1939

Al Doilea Război Mondial: România anunță "poziția ei pașnică".

 

 

 

Hitlermusso1943

 Al Doilea Război Mondial. Italia a declarat război fostei aliate Germania.