14 octombrie

Share

1066

Are loc bătălia de la Hastings, aceasta fost lupta decisivă după care normanzii au finalizat cucerirea Angliei. Bătălia a avut loc pe un deal la aproximativ 10 km la nord de Hastings, unde mai târziu s-a construit o mănăstire (Battle Abbey) și orașul Battle, din comitatul actual East Sussex, Anglia.

 

 

1465

Radu cel Frumos decide ca Bucureşti să fie una din reşedinţele domneşti ale Ţării Româneşti.

 

  


1529

Sfârșitul primului  Asediu a Vienei, Soliman I s-a retras cu pierderi însemnate. Cifra pierderilor este încă controversată, ea variind între 20.000 și 40.000 de soldați turci căzuți în luptă.

 

  

1592

Fiind ajutat de Imperiul Otoman și de transilvăneni,  la domnie în Moldova vine Aron Tiranul (1592-1595). Domnitorul s-a remarcat prin încercări de represiune și de limitare a influenței marilor boieri în Țara Moldovei.

 

 

 

  

1806

Are loc bătălia de la Jena, dintre  armata franceză comandată de Împăratul Napoleon I șiarmata prusacă, inferioare numeric, comandată de Prințul Hohenlohe. Bătălia s-a încheiat cu victoria zdrobitoare a francezilor, prusacii pierzând aproape jumătate din trupele cu care au început bătălia.

 

1933

După venirea la putere a naziștelor, Germania se retrage din Liga Națiunilor și începe reînarmarea, formând o armată de tip nou.

 

 

1944

Al Doilea Război Mondial: Feldmareșalul german Erwin Rommel este ucis din ordinul lui Hitler.