8 noiembrie

Share


306

Pomenirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. A fost general al armatelor Tesaliei şi proconsul al Greciei în timpul lui Maximian Galerius. Aflând că Dimitrie nu doar era ucenic credincios al lui Hristos, dar şi predica public credinţa creştină, împăratul a  poruncit să fie prins şi să fie pus într-o temniţă umedă iar apoi a trimis ostaşi ca să-l străpungă cu suliţe.

 

 

 

  

1520

Regele danez Christian al II-lea începe execuția în masă a nobililor suedezi, care va fi cunoscută sub numele de "Baia de sânge de la Stockholm"

 

 

 

 

 

1793

A fost deschis publicului Muzeul Luvru din Paris, unul dintre cele mai mari şi faimoase din lume. Clădirea în care se află muzeul, fost palat regal, se află în centrul capitalei Franţei şi găzduieşte celebre opere de arta.

 

 

 

1923

În Germania, la Munchen, are loc Puciul de la Berărie, încercarea de lovitură de stat, organizată de către Adolf Hitler si Partidul National Socialist Muncitoresc German (Nazist).

 

 

 

1942

Forţele armate ale Marii Britanii şi Statelor Unite au debarcat in nordul Africii, în timpul luptelor purtate din al Doilea Război Mondial.

 

 

 

 

 

1992

Este creată Orchestra Prezidenţială a Republicii Moldova, care are menirea de a  asigura întîmpinarea şi petrecerea oficialităţilor şi delegaţiilor de peste hotare, acreditarea ambasadorilor străini în Republica Moldova, participarea la sărbătorile de stat, petrecerea paradelor militare.