10 noiembrie

Share

“Ziua Mondiala a Ştiintei pentru Pace şi Dezvoltare”, proclamată în 2001 de către cea de-a 31-a Conferinţă generală a UNESCO, are drept scop primordial construirea unei punţi de legătură între ştiinţă şi societate, dar şi asigurarea unei informări mai ample a publicului larg asupra importanţei ştiinţei.

 

 

 

1444

Are loc bătălia de la Varna. Trupele cruciate conduse de Iancu de Hunedoara sunt înfrânte, iar regele Vladislav este ucis. Astfel  Imperiul Otoman îşi consolidează controlul asupra Constantinopolului și marchează începutul expansiunii otomane în Balcani.

 

 

1508

A apărut, din inițiativa lui Radu cel Mare (1495-1508), Liturghierul slavon, tipărit de călugărul Macarie, prima carte tipărită în Țara Românească.

 

 

 

 

 

1859

În Moldova, este investit Guvernul Manolache Costache Epureanu (Iaşi)  A fost un consiliu de miniștri care a guvernat Principatul Moldovei până la 3 aprilie 1860.

 

 

 

 

 

1928

La conducerea României a fost instaurat un guvern naţional-ţărănesc, condus de Iuliu Maniu. Acesta  a fost un consiliu de miniștri care a guvernat România până la 6 iunie 1930.