30 noiembrie

Share

1224

Regele Andrei al II-lea al Ungariei întărește privilegiul dat de înaintașul său Geza al II-lea populației săsești din Transilvania. Acest act, azi pierdut, este cunoscut sub numele de ”Andreanum”. Regiunea colonizată de aceștia, cuprinsă între Oraștie și Baraolt, inclusiv ținutul locuit de secui, se organizează ca un teritoriu autonom cu numeroase privilegii, în schimbul unor obligații financiare și militare față de coroană.

 

 

 

 

1700

Are loc Bătălia de la Narva în care armata rusă condusă de Petru I este învinsă de armata suedeză condusă de Carol al XII-lea.

 

 

 

1786

Peter Leopold Joseph de Habsburg-Lorena, Mare Duce de Toscana, promulgă o reformă penală prin care statul său este primul care aboleşte pedeapsa cu moartea. Aceasta zi este comemorată de 300 oraşe din lume sub numele de "Oraşe pentru Ziua Vieţii"

 

 

 

 

 

1939

Uniunea Sovietică atacă Finlanda la trei luni după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Drept consecință, Uniunea Sovietică a fost exclusă din Liga Națiunilor la 14 decembrie. Iosif Vissarionovici Stalin, conducătorul statului sovietic, se așteptase să cucerească întreaga țară până la sfârșitul anului, dar rezistența finlandeză a zădărnicit toate planurile sovieticilor, deși aceștia din urmă își depășeau numeric inamicii în proporție de 3 la 1.

 

 

1973

Adunarea Generală ONU adoptă Convenția Internațională asupra eliminării și reprimării crimei de apartheid.