1 decembrie

Share

1918

A fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, votată în unanimitate.

 

 

 

1925

Sunt semnate la Londra Acordurile adoptate la Conferința de la Locarno (Elveția) între Franța, Anglia, Belgia, Italia, Polonia, Cehoslovacia și Germania, ce prevedeau respectarea granițelor stabilite prin Tratatul de la Versailles și a Acordurilor de demilitarizare a zonei Rinului.

 

 

1959

Este semnat Tratatul Antarcticii, prin care s-a interzis efectuarea de teste militare pe acest teritoriu. Împreună cu o serie de alte tratate colaterale, reglementează relațiile internaționale în raport cu Antarctica, singurul continent de pe Pământ fără populație umană băștinașă.

 

 

 

 

1986

În Franta, la Paris, este inaugurat Musée d'Orsay. Este amenajat în clădirea Gării d'Orsay, care a fost reconfigurată între anii 1983-1986, pentru a putea găzdui muzeul. Colecțiile Muzeului d'Orsay constau în principal în opere din perioada 1848-1914, de artă plastică și sculptură, însă acesta prezintă și opere de artă decorativă, fotografie și arhitectură.

 

 

1990

În Chişinău este inaugurat monumentul “Lupoaica capitolină”, instalat în fața Muzeului Național de Istorie a Moldovei.