2 decembrie

Share

1804

La Catedrala Nôtre Dame din Paris, Napoleon Bonaparte a fost încoronat Împarat al Franței (1804-1814 și 1815) de către Papa Pius al VII-lea.

 

 

 

 

 

1805

Are loc Bătălia de la Austerlitz. Armată franceză condusă de împăratul Napoleon I a înfrânt decisiv armata ruso-austriacă, comandată de țarul Alexandru I, după aproape nouă ore de luptă înverșunată. Bătălia a avut loc lângă dealul Pracký kopec, la Austerlitz, azi Slavkov u Brna, la aproape 20 km la est de Brno, în Moravia. Bătălia este adeseori considerată o capodoperă tactică.

 

 

1848

Franz Joseph I de Habsurg este încoronat împărat al Austriei (1848-1916) și rege al Ungariei din 1867. Domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, după cea a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și a principelui Johann al II-lea al Liechtensteinului.

 

 

 

 

 

1852

Are loc instaurarea celui de-al Doilea Imperiu Francez, regimul bonapartist imperial al lui Napoléon al III-lea. Prima jumătate a acestui al doilea Imperiu este cunoscută în istorie ca 'Imperiul autoritar', în vreme ce a doua este numită 'Imperiul liberal'.

 

 

 

 

 

1854

Semnarea la Viena a unui tratat de alinață anglo-franco-austriac împotriva Rusiei. Acest act, prevedea printre altele, obligația Austriei de a apăra Principatele, care fuseseră ocupate de austrieci în aprilie, împotriva unei eventuale invazii a trupelor țariste, instituirea unei comisii pentru reglementarea problemelor privind situația Moldovei și Țării Românești ș. a.