16 decembrie

Share

1554

În Wilno (Polonia), este parafat "Tratatul de alianță și de pace eternă" între Alexandru Lăpușneanu, domnul Moldovei și Sigismund al II–lea August, regele Poloniei.

 

 

 

  

1607

Au loc lupte pentru domnia Moldovei între fiii lui Ieremia Movilă și Simion Movilă. În lupta de la Ștefănești, Constantin Movilă, fiul lui Ieremia, l–a înfrânt pe vărul său Mihailaș, fiul lui Simion, cucerind tronul Moldovei.

 

 

 

 

1773

În provincia britanică Province of Massachusetts Bay, devenită ulterior statul american Massachusetts, în rada portului Boston, coloniști distrug prin scufundare o mare cantitate de încărcături de ceai. Evenimentul, cunoscut ca Boston Tea Party devine una din scânteile Revoluției americane (1776 - 1784).

 

1910

Are loc la Issy le Moulineaux (lângă Paris) primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacţie inventat şi pilotat de Henri Coandă. 

 

 

1944

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial are loc ultima ofensivă germană în Vest: "Ofensiva din Ardeni", prin care Germania a căutat să împiedice înaintarea trupelor aliate ale SUA și Marii Britanii.

 

 

1945

La Moscova are loc Conferința miniștrilor Afacerilor Externe ai URSS, SUA și Marii Britanii. S-au discutat problemele ocupației, restabilirii păcii și unele chestiuni care țineau de Orientul Îndepărtat.  În privința României, Conferința hotărăște recunoașterea guvernului condus de Petru Groza, dar cere includerea câte unui reprezentant al PNL și PNȚ precum și organizarea de alegeri libere.

 

 

1989

În Timișoara de la nemulțumiri locale, din cauza hotărârii judecătorești după care pastorul reformat Laszlo Tokes urma să fie strămutat în altă localitate, se ajunge la revendicări pe plan politic. Timișorenii se adună în Piața Catedralei. În noaptea de 16 spre 17 decembrie au loc confruntări între manifestanți și forțele de ordine.

 

1995

La Conferința Uniunii Europene din  Madrid, șefii de stat și de guvern au convenit asupra noii monede europene. Aceasta a fost denumită "EURO" și a înlocuit moneda națională din Germania, Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Irlanda, Finlanda, Grecia la 1 ianuarie 2002.