18 decembrie

Share

1865

În SUA a fost abolită Sclavia, prin votarea celui de-al 13-lea amendament din Constituţie.

 

 

 

 

 

 

1916

S-a încheiat bătălia de la Verdun, confruntarea militară cea mai îndelungata care s-a desfăşurat in timpul Primului Război Mondial. Lupta dintre nemţi şi francezi s-a întins pe perioada a 10 luni, în final având câştig de cauza Franţa.

 

 

1923

La Bucureşti, Muzeul Militar Național, creat în aprilie 1914 ca secție militară a Muzeului Național al României, a fost transformat în instituție de sine stătătoare.

 

 

 

1944

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, armata a IV–a româna intră pe teritoriul Cehoslovaciei pentru a participa la operațiunile militare desfășurate împotriva armatei germane.

 

 

 

1989

La Timişoara primarul Petre Mot, în cadrul unei şedinţe cu activul de partid a anunţat  instituirea stării de necesitate. In oraş a fost interzisa circulaţia grupurilor de peste 2 persoane, trecătorii fiind legitimaţi iar cei suspecţi reţinuţi. Fără să ţină seama de interdicţii, un grup de aproximativ 30 de tineri s-a adunat in faţa Catedralei unde a desfăşurat un steag tricolor fără stema si au aprins lumânări.

 

 

1991

Federaţia Rusă a recunoscut independenţa Republicii Moldova, Boris Elţin declarând că Rusia este gata să stabilească relaţii diplomatice cu această ţară.