20 decembrie

Share

1540

În Moldova, la Suceava, Ştefan Lacustă nepotul lui Stefan cel Mare, Domnul Moldovei, este ucis de boieri. Din gruparea Ganeştilor şi Arbureştilor, în timp ce dormea în foişorul palatului său din Suceava.

 

 

 

1842

Obșteasca Adunare Extraordinară a Țării Românești a ales ca domn pe Gheorghe Bibescu care a abdicat în iunie 1848.

 

 

 

 

 

1857

Adunarea ad-hoc a Moldovei votează o rezoluţie prin care se adresează Puterilor garante cu rugămintea de a "să se prevedea şi a statornici calea prin care Principatele Unite, la orice călcare a drepturilor de orice parte ar proveni, să poată cere şi dobândi puternicul sprijin al marelui Areopagiu". 

 

 

 

 

 

1917

A luat fiinţă prima politie secretă din epoca modernă după ce Consiliul Comisarilor Poporului din URSS a emis un decret în care se prevedea formarea Comisiei Extraordinare de Combatere a Contrarevoluţiei (CEKA), organizaţie care a devenit cunoscuta ulterior sub numele de KGB.

 

 

1942

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aviaţia Japoneza bombardează oraşul Calcutta din India.

 

 

 

 

 

 

1952

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite adoptă Convenţia privind drepturile politice ale femeii. Aceasta este prima legislaţie internaţională care protejează statutul egal al femeii în exercitarea drepturilor politice.

 

 

 

1989

Revoluţia română de la Timişoara a început sa capete proporţii, manifestanţii cerând demisia lui Ceauşescu. Centrul oraşului a fost ocupat de coloane impresionante de muncitori. In Piaţa Operei, 100.000 de manifestanţi au început sa strige lozinci împotriva regimului.