21 decembrie

Share

1596

S-a născut Petru Movilă, teolog şi om de cultură român, mitropolit al Kievului. A făcut parte dintr-o familie boierească din Moldova secolului al XVII-lea. Familia Movileştilor dăduse Moldovei şi Ţării Româneşti mai mulţi domni, între care tatăl lui Petru, Simion şi fratele acestuia, Ieremia Movilă.

 

 

  

1965

A fost adoptată Convenţia Internaţională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Republica Moldova a ratificat Convenția Internațională prin decizia Guvernului Nr. 707-XII din 10 septembrie 1991.

  

 

1971

A fost creată organizația umanitară „Medici fără frontiere” – „Medecines sans frontieres”; asociația are drept scop acordarea de ajutor medical în situații de urgență care intervin în urma unui război sau a unei catastrofe naturale.

 

  

1989

La București  Ceaușescu organizează miting  în actuala "Piață a Revoluției". Pe lângă lozincile cunoscute, în mulțime se fac auzite fluierături și huiduieli.  Aceasta a fost începutul Revoluției la București.

 

  

1991

A fost semnat, la Alma–Ata, documentul de fondare a Comunității Statelor Independente, care consfințește destrămarea definitivă și dispariția de pe harta politică a lumii a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, desființarea cetățeniei sovietice. Cei 11 membri fondatori ai CSI sunt: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan.