12 ianuarie

Share

1483

Olena, fiica lui Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, se căsătoreşte cu fiul și moștenitorul marelui cneaz al Moscovei, Ivan al III-lea.

 

 

 

 

 

1848

A început Revoluția siciliană ce a avut loc într-un an al revoluțiilor și revoltelor populare. A venit într-un context în care în Sicilia avuseseră loc alte revolte de la începutul secolului. Rezultatul ei a fost o constituție care a rămas în vigoare timp de 16 luni, fiind una avansată pentru vremea ei în raport cu drepturile democratice, propunând și crearea unei confederații a statelor italiene.

 

 

1878

În timpul Războiul pentru Independență trupele române, ocupa Smârdanul, punct important în sistemul de apărare al Cetății Vidin.

 

 

 

1957

Crearea Conferinței permanente a puterilor locale și regionale din Europa (azi Congresul puterilor locale și regionale din Europa), reunind în cadrul Consiliului Europei aleșii colectivităților locale și regionale.

 

 

 

1958

În România, în Vrancea, este înăbuşită Răscoala ţăranilor din satul Rastoaca, comuna Milcovul, din ordinul expres al lui Nicolae Ceauşescu.