4 februarie

Share

1526

Începe campania lui Ștefăniță, domnul Moldovei,  în Țara Românească. Oastea moldoveană pradă până la Târgșor. Radu de la Afumați este constrâns să-i predea pe boierii moldoveni pribegi, care sunt executați.

 

 

 

 

 

1861

În Montgomery, Alabama, delegaţiile statelor Carolina de Sud, Mississippi, Florida, Alabama, Louisiana, Georgia şi Texas proclamă secesiunea şi creează Confederaţia Statelor din Sud (căreia în aprilie şi mai i se mai alătură Virginia, Carolina de Nord, Arkansas, Tennessee). Este începutul secesiunii si a războiului care a urmat intre statele  din Nord şi cele din Sud.

 

 

1921

Dieta poloneză  recreează ca ordin suprem al Republicii Polonia,  Ordinul Vulturul Alb, decernat cu parcimonie celor mai înalți demnitari civili și religioși și unor personalități străine de foarte înalt rang.

 

 

 

 

 

1945

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în URSS, începe Conferinţa de la Yalta. A fost întâlnirea dintre liderii SUA, Marea Britanie și Uniunea Sovietică. Delegațiile au fost conduse de către Roosevelt, Winston Churchill, și Stalin.