10 februarie

Share

1355

Regele Ludovic I al Ungariei confirmă înțelegerea cu Nicolae Alexandru, care în schimbul unor garanții de securitate, a acceptat suzeranitatea regală maghiară asupra Valahiei Transalpine ("Țara Românească").

 

 

 

 

 

1763

Este semnat Tratatul de pace de la Paris, după trei ani de negocieri care fuseseră începute după capitularea Noii Franţe britanicilor. Acest act pune capăt Războiului de şapte ani.  Franța a cedat Marii Britanii Canada și teritoriile din America de Nord, de la est de râul Mississippi.

 

 

1943

În timpul celui de-al Doilea Război mondial începe Bătalia de la Krasny Bor, parte a Operaţiunii sovietice Steaua Polara, prin care s-a încercat încercuirea trupelor germane care asediau Leningradul. Bătălia s-a încheiat la 13 februarie 1943, când Armata Roşie a fost oprită de trupele germane şi spaniole (Divizia Albastră - voluntari spanioli ).

 

 

1947

Sunt semnate tratatele de pace de la Paris, dintre Aliați și statele Axei, în urma celui de-al doilea război mondial. Tratatele le-au permis Italiei, României, Ungariei, Bulgariei, și Finlandei să își reasume responsabilitățile ca state suverane în relațiile internaționale. Au fost incluse o serie de clauze care defineau despăgubirile de război, drepturile minorităților și ajustări teritoriale incluzând sfârșitul imperiului colonial al Italiei din Africa și modificări ale frontierelor Ungaro-Slovace, Româno-Ungare, Sovieto-Române, Bulgaro-Române și Sovieto-Finlandeze.