17 februarie

Share

1411

În urma luptelor pentru succesiunea la tron, Musa, unul din fiii sultanului Baiazid, a devenit sultan cu sprijinul lui Mircea cel Bătrân.

 

 

 

1568

Este încheiat Tratatul de pace de la Adrianopol dintre Imperiile otoman și habsburgic. Împăratul Maximilian se obligă să nu mai intervină în Transilvania, să nu fortifice granița dinspre Transilvania și să dărâme cetățile înălțate. Austriecii se obligă la plata unui tribut.

  

 

 

 

 

1866

Pe baza decretului lui Alexandru Ioan Cuza, din 1865, a început să funcționeze Banca României, constituită prin transformarea filialei din București a Băncii Imperiului Otoman; primul președinte al băncii a fost Ion Ghica.

 

 

1941

În timpul celui de-al Doilea Război, Mondial preot polonez Maximillian Kolbe a fost arestat de către trupele germane pentru scrierile sale anti-naziste și ajutorul dat unor refugiați evrei. Kolbe își va da viața în schimbul altui prizonier la Auschwitz.

 

 

 

 

 

1944

Se sfârşeşte Bătălia din punga Korsun-Cerkasî, care a avut loc pe frontul de răsărit al celui de-al Doilea Război Mondial, între Grupul de Armate Sud pe de-o parte și Frontul I Ucrainian și Frontul al II-lea Ucrainian, pe de altă parte.