19 martie

Share

1693

După moartea tatălui său, Dimitrie Cantemir a fost numit domn al Moldovei. Înalta Poartă nu l-a confirmat, astfel încît s-a întors la Constantinopol pentru a-şi continua studiile.

 

 

 

 

 

1697

O suita de peste 250 de persoane a plecat spre Apus, printre ei numarandu-se si un anume "Piotr Mihailovici", un militar de rang inferior- de fapt insuși țarul, deghizat. Delegația îsi propunea să revigoreze coaliția fărâmițată a statelor europene împotriva otomanilor, cu care Rusia se afla în război de peste un an. Adevăratul scop a lui Petru, a fost însă, de a afla tot ce-i stătea în putință despre noile metode din domeniul construcției de nave și al altor sfere ale tehnologiei moderne, necunoscute în Rusia.

 

 

 

 

1807

În timpul Războiul celei de-a Patra Coaliții, a început Asediul Danzigului, care desemnează operațiunile franceze de încercuire și asediere a orașului Danzig, apărat de o garnizoană ruso-prusacă inferioară numeric.

 

 

 

1944

A fost pusă în aplicare Operațiunea Margareta I, de invadare a Ungariei. Trupele hitleriste nu au întâmpinat rezistență din partea armatei ungare, operațiunea realizându-se fără vărsare de sânge.