23 martie

Share

1801

Țarul Pavel I al Rusiei este lovit cu o sabie, apoi strangulat, și în cele din urmă călcat în picioare în dormitorul său de la Castelul Sf. Mihail. Va urma la tron fiul său cel mare, Alexandru I al Rusiei.

 

 

 

 

 

1847

S-a născut Alexandru Dimitrie Xenopol, academician, istoric, filosof, economist, pedagog, sociolog și scriitor român. Este autorul primei mari sinteze a istoriei românilor, filozof al istoriei de talie mondială.

 

 

 

 

 

1821

În timpul Revoluției de la 1821, se ajunge la un acord cu boierii rămași în București (jurămîntul reciproc de credință). În virtutea acestuia, Tudor Vladimirescu recunoaște vremelnica stăpânire a țării, alcatuită din boierii patrioți acceptând să conducă țara împreună cu ei. Boierii declară că pornirea slugerului Tudor nu este rea. Are loc legitimarea acțiunilor lui Tudor de către clasa politică.

 

 

 

 

1968

În încercarea de a calma neliniștile statelor membre ale Tratatului de la Varșovia, Alexander Dubček, la întâlnirea de la Dresda, a dat asigurări secretarului general al PCUS, Leonid Brejnev, președintelui Consiliului de Miniștri al URSS, Alexei Kosîghin, altor lideri ai țărilor membre, că mișcarea Primăvara de la Praga nu va modifica poziția Cehoslovaciei în blocul estic.

 

 

 

 

1992

La Helsinki, a fost difuzată Declaraţia comună a miniştrilor de externe a Federaţiei Ruse, Ucrainei, României şi Republicii Moldova, în care se stipula crearea mecanismului cvadripartit de consultări politice privind reglementarea conflictului militar de pe Nistru.