26 aprilie

Share

1775

În urma convenției încheiate între Imperiul Otoman și Austria, Bucovina intra în componența Imperiului Habsburgic.

 

 

 

 

 

1877

Ca urmare a bombardării orașelor românești de la Dunare de catre artileria turcă, armata româna deschide focul asupra Vidinului.

 

 

 

1913

A fost semnat, la Petersburg, un protocol prin care Bulgaria a cedat României orașul Silistra și câteva mici teritorii în sudul Dobrogei

 

 

 

1952

A fost creat studioului cinematografic Moldova-Film. În cele aproape şase decenii de activitate la „Moldova-Film” a crescut şi s-a educat o întreagă pleiadă de specialişti în domeniu, care au contribuit la edificarea instituţiei, înscriind pagini alese ce definesc astăzi cinematografia naţională. O galerie întreagă de filme fac parte din patrimoniul spiritual al meleagului, multe dintre ele fiind distinse cu premii internaţionale de prestigiu.

 

 

1986

S–a produs accidentul de la Centrala Nucleară de la Cernobîl, aflată la 200 km de Kiev. Este considerat cel mai grav accident nuclear din istorie, în urma căruia au avut de suferit peste 7 milioane de oameni. Din actualul teritoriu al Republicii Moldova la lucrările de lichidare a avariei au luat parte peste 3500 de persoane, dintre care aproximativ 800 au decedat.

 

 

1994

Republica Moldova a ratificat Actul de intrare în componenţa Comunităţii Statelor Independente.