10 iunie

Share

În Republica Moldova este marcată Ziua Poliției de Frontieră.                                                         

 

 

 

323

A decedat Alexandru cel Mare, cunoscut și sub numele de Alexandru Macedon, a fost unul dintre primii mari strategi și conducători militari din istorie. Cuceririle sale spectaculoase i-au făcut pe macedoneni stăpâni ai Orientului Apropiat. La moartea sa, la vârsta de 33 de ani, era stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată. A contribuit substanțial la răspândirea culturii elene în întreaga lume.

 

 

1476

Armata turcă trece Dunărea fără a întâmpina vreo rezistență, înaintând apoi pe valea Siretului.

 

 

1574

Are loc bătălia de lângă iezerul Cahulului. Trădat de boierime, Ioan-Vodă, după o rezistență dârză, este silit să se retragă la Roșcani.

 

 

 

 

 

1912

Are loc mitingul aviatic de la Aspern (Austria) la care Aurel Vlaicu a obținut un mare success. Aflat în competiție cu piloți celebri ai timpului, a obținut premiul I pentru aruncarea unui proiectil la țintă, de la o înalțime de 300 metri și premiul al II-lea, pentru aterizarea la punct fix.

 

 

1926

La Paris se încheie Convenția de amiciție și arbitraj româno-franceză, completată cu o convenție militară și un protocol privind angajamentul de neagresiune față de U.R.S.S., bazat pe un statu-quo teritorial.

 

 

1967

A încetat Războiul de Șase Zile, un conflict armat între Israel și alianța formată din statele arabe Egipt, Iordania și Siria. Acest război a durat între 5 și 10 iunie 1967. În urma victoriei asupra coaliției arabe, Israelul a ocupat Fâșia Gaza, Peninsula Sinai, Platoul Golan și Cisiordania. Războiul de Șase Zile a fost cel de-al treilea conflict armat arabo-israelian.

 

 

1970

S-a născut Vitalie Stoian, a deținut funcția de Şef Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale în anii 2012 - 2013.  Și-a început cariera militară în anul 1992 în funcţia de comandant de pluton geniu şi a îndeplinit diferite funcţii de comandă şi stat major. Tot el a fost comandantul a două contingente de genişti detaşaţi în operaţiunea post-conflict de restabilire a Irakului şi a participat la numeroase operaţiuni de deminare a teritoriului naţional.

 

 

 

1993

A fost semnat Acordul de colaborare între Republica Moldova și Republica Belarus. În anii următori, au fost planificate şi, respectiv, efectuate o serie de activităţi bilaterale, în conformitate cu planurile anuale de cooperare militară. Acest acord a fost urmat de un şir de protocoale cu referire la diverse sfere de colaborare militară.