22 iunie

Share

Este marcată Ziua Comemorării Victimelor Fascismului, instituită prin decret prezidenţial în anul 2002.

 

 

 

 

 

 

 

1462

Are loc asediul nereuşit al lui Ştefan cel Mare asupra cetăţii Chilia, apărată de o garnizoană ungară.

 

 

  

1479

Ştefan cel Mare începe reconstrucţia pe malul stâng al Dunării a cetăţii Chilia Nouă, la ridicarea căreia participă 800 de zidari şi 17 000 de ajutoare.

 

 

 

1498

Începe campania moldovenească în Polonia, ca represalii pentru atacul din anul precedent al regelui Ioan Albert asupra Moldovei. Ştefan cel Mare cucereşte, pradă şi arde cetăţile Trembowla, Buczacz şi Podhajce, apoi pradă până la Liov şi peste Nistru, în Pocuţia.

 

 

 

 

 

1529

Are loc bătălia de la Feldioara. Oastea moldoveană condusă de vornicul Grozav zdrobeşte pe partizanii lui Ferdinand de Habsburg. Ioan Zapolya dăruieşte, drept mulţumire lui Petru Rareş, cetatea Unguraşul. Victoria de la Feldioara consolidează situaţia sprijinitorilor lui Ioan Zapolya care pun stăpânire pe Cluj, Turda, Alba Iulia, Braşov şi alte oraşe.

 

 

 

 

1633

Miron Barnovschi este executat la Constantinopol, în urma învinuirii aduse de mai mulţi boieri, între care şi vornicul Lupu, că este o unealtă a polonilor.

 

 

 

 

 

1815

Armatele aliate ale Rusiei, Austriei, Prusiei și Angliei au impus abdicarea pentru a doua oară și exilul lui Napoleon I, împărat al Franței (1804-1814 și 1815), pe Insula Sfânta Elena.

 

 

 

1940

Este semnat al doilea armistițiu de la Compiègne de Germania Nazistă și Franța. Ca urmare a victoriei Germaniei în Bătălia Franței (10 mai – 21 iunie 1940), a fost înființată zona de ocupație germană din Franța – întregul nordul țării, cu coasta Atlanticului și toate porturile sale și cu coasta Canalului Mânecii. Restul teritoriului „liber” a rămas sub controlul guvernului de la Vichy.

 

  

1941

Începe Operațiunea Barbarossa, operația militară de invadare a Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Scopul inițial al operațiunii a fost cucerirea Rusiei Europene și a Ucrainei până la Arhanghelsk în nord și Astrahan în sud. Se presupune că eșecul Operațiunii Barbarossa a dus, în cele din urmă, la înfrângerea Germaniei naziste, fiind un punct de cotitură pentru soarta celui de Al Treilea Reich condus de Adolf Hitler.