24 iunie

Share

1711

Pentru I soseşte la Iaşi, unde se întâlneşte cu Dimitrie Cantemir.

 

 

 

 

 

 

1812

Începe Invazia franceză asupra Imperiului Rus, un conflict militar din cadrul războaielor napoleoniene. Conflagrația a cuprins operațiuni militare pe mai multe teatre: teatrul principal, de la râul Neman până la Moscova, precum și două teatre secundare, pe flancurile celui principal: unul în nord, între Dvina și Neman, și altul în sud, în zona Volîniei.

 

 

1859

S-a dat Bătălia de la Solferino, care s-a soldat cu victoria armatei aliate formată din armata franceză condusă de Napoleon al III-lea și armata sardă condusă de Victor Emmanuel al II-lea (denumită alianța franco-sardă), împotriva armatei austriece condusă de împăratul Franz Joseph I. Aceasta a fost ultima mare bătălie din istoria universală în care toate armatele s-au aflat sub comanda personală a monarhilor lor.

 

 

1862

În România vine la putere guvernul „căii de mijloc”, sub preşedinţia lui Nicolae Kretzulescu (liberal moderat) care continuă opera legislativă legată de organizarea şi consolidarea statului român unificat.

 

 

 

 

 

1948

Blocada Berlinului, reforma monetară, ce urma să introducă o singură monedă pentru cele trei zone occidentale de ocupație, a provocat blocada totală asupra Berlinului de Vest de către sovietici care au întrerupt complet comunicațiile cu zona occidentală pe uscat și pe apă; de la 26 iunie 1948, pentru aprovizionarea orașului, a început să funcționeze un „pod aerian" american. Blocada a fost ridicată la 11 mai 1949.

 

 

2002

A fost semnat la Bruxelles Acordul între Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Agenţia Naţională de Imagistică şi Cartografie a Ministerului Apărării al SUA, la 24 iunie 2002, reglementând cooperarea şi schimbul de bază în domeniul informaţiilor şi serviciilor geospaţiale globale.

 

 

 

 

 

2002

A fost semnat la Beijing Acordul de cooperare între Ministerele Apărării a Republicii Moldova şi Republicii Populare Chineze. La dotarea tehnică a instituţiei militare moldoveneşti acest acord a adus o contribuţie deosebită relațiilor dintre instituții.