26 iunie

Share

Este marcată Ziua internaţională pentru sprijinirea victimelor torturii. Pe 12 decembrie 1997, la recomandarea Consiliului Economic şi Social (decizia 1997/251), Adunarea ONU a proclamat ziua de 26 iunie ca Zi Internaţională pentru sprijinirea victimelor torturii (rezolutia 52/149). Scopul acestei Zile este eliminarea torturii şi funcţionarea efectivă a Convenţiei împotriva torturii şi a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, semnată în 1984 şi intrată în vigoare la 26 iunie 1987.

 

 

1599

Este semnat un nou tratat între Țara Românească și Transilvania. Mihai Viteazul a acceptat suzeranitatea lui Andrei Bathory, iar acesta a recunoscut domnia ereditară în familia lui Mihai Viteazul

 

 

 

 

  

1655

Este încheiat la Târgovişte tratatul de alianţă între Constantin Şerban şi Gheorghe Rakoczi II.

 

 

 

 

1877

Are loc schimb de focuri între artileria română și cea otomană în zona Calafat-Vidin, a cazut la datorie sergentul Nicolae Popescu, prima jertfă românească în războiul de independență

 

 

 

1927

A decedat Vasile Pârvan, istoric, arheolog, filosof al istoriei, membru al Academiei Române. Este considerat părintele şcolii arheologice româneşti, lui i se datorează primul plan de efectuare a unor cercetări organizate la nivel naţional şi aplicarea acestuia, prin efectuarea de săpături, în mai multe sit-uri arheologice din Dobrogea şi Muntenia.

 

 

 

  

1940 

România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române de pe teritoriul dintre Prut și Nistru cunoscut ca Basarabia și din partea nordică a regiunii Bucovina.

 

 

 

1936 

A plecat în lumea celor drepți Constantin Stere, scriitor și politician român (n. 1865)

 

 

 

 

2013 

A plecat dintre noi Dumitru Matcovschi, poet, prozator, academician și dramaturg din Republica Moldova (n. 1939)

 

 

 

 

RO_tricolorRomânia – Ziua drapelului național (din 1998)