27 iunie

Share

1484

Armata turcă trece Dunarea pe la Isaccea, pentru a ataca  Moldova şi face  joncţiunea cu armata Ţării Româneşti, condusă de Vlad Călugărul şi cu un corp de oaste tătar.

 

 

 

 

1611

Are loc Lupta de lângă Braşov. Radu Şerban zdrobeşte oastea lui Gabriel Bathory, care se refugiază la Sibiu. Şovăielile lui Radu Şerban şi ale imperialilor, după victorie, au permis lui G. Bathory să păstreze domnia până în 1613. Turcii pătrund în Ţara Românească şi intră apoi în Transilvania. Radu Şerban se retrage în Moldova, de unde pleacă apoi în Polonia, iar de aici la Viena.

 

 

 

 

1709

Are loc Bătălia de la Poltava care a reprezentat victoria decisivă a țarului Petru I al Rusiei în fața regelui Carol al XII-lea al Suediei într-una dintre cele mai celebre bătălii ale Marelui Război al Nordului. Ea este considerată a fi începutul declinului Suediei ca mare putere europeană, locul ei ca putere dominantă a Europei de Nord fiind luat de Rusia. Această bătălie a marcat și sfârșitul ambițiilor de independență ale ucrainenilor.

 

 

1913

România declară război Bulgariei, intrând în cel de-al doilea război balcanic alături de Grecia, Serbia, Muntenegru şi Turcia.Regele Carol I, in calitate de comandant suprem al armatei, si-a stabilit cartierul general la Corabia.

 

 

1991

Slovenia, care își declarase independența cu două zile în urmă, este invadată de trupele iugoslave.