28 iunie

Share

1651

Începe Bătălia de la Beresteczko, între cazacii zaporojeni răsculați, conduși de hatmanul Bogdan Hmelnițki, ajutat de tătarii crimeeni aliați pe de o parte, și de cealaltă parte armata polono-lituaniană în frunte cu regele Ioan al II-lea Cazimir. A fost cea mai mare bătălie terestră a secolului al XVII-lea.

 

 

1848

Ca urmare a unor zvonuri ale reacţiunii boiereşti despre iminenţa intrării în Ţara Românească a unei mari armate ţariste care se îndreaptă spre Bucureşti concomitent cu o armată turcească, Guvernul provizoriu părăseşte în grabă Bucureştii, refugiindu-se la Rucăr.

 

 

1914

Arhiducele austro-ungar Franz Ferdinand și soția sa au fost asasinați, eveniment ce a declanșat Primul Război Mondial, Imperiul Austro-Ungar declarând război Serbiei.

 

 

 

 

 

1919

Se semnează la Versailles Tratatul de pace dintre Puterile Aliate şi Germania, prin care aceasta pierdea toate coloniile, înapoia o serie de teritorii Franţei (Alsacia şi Lorena), Belgiei (Eupen şi Malmedy), Poloniei (Poznania şi Prusia Occidentală) etc.

 

 

1940

Prin comunicatul nr. 25 al Marelui Stat Major al Armatei Române, populația a fost anunțată în mod oficial despre existența ultimatumului sovietic, despre acceptarea acestuia de către București și despre intenția guvernului de evacuare a armatei și administrație de pe malul drept al Prutului. În conformitate cu prevederile ultimatumului, trei orașe cheie – Chișinău, Cernăuți și Cetatea Albă – trebuiau să fie predate sovieticilor până la ora 14:00. Până pe 2 iulie, granița de-a lungul râului Prut a fost închisă definitiv.

 

 

2001

Republica Moldova participă cu drepturi depline la Pactul de stabilitate pentru Europa de Sud-Est, contribuind la promovarea securităţii şi stabilităţii în regiune. Participarea la activităţile acestui organism regional extinde şi facilitează promovarea procesului de înţelegere şi cooperare regională, menit să dezvolte relaţiile în sud-estul Europei. În acest context, militarii moldoveni participă la activităţile grupului de lucru interministerial referitor la problemele securităţii şi apărării.