5 iulie

Share

1413

Are loc Lupta de la Ciamurli (lângă Sofia). Mahomed, un alt fiu al lui Baiazid, stăpânitor în Asia Mică, chemat de împăratul bizantin Manuel al II-lea Paleolog (1391-1425) împotriva lui Musa, favoritul lui Mircea cel Bătrân, îl înfrânge şi-l ucide, rămânând singur stăpănitor şi înscăunându-se ca sultan la Adrianopol.

 

 

 

 

 

1450

Se semnează la Suceava, un tratat de asistenţă şi de ajutor între Iancu de Hunedoara, guvernatorul Transilvaniei, şi Bogdan al II-lea, voievodul Moldovei.

 

 

 

 

 

1463

Voievodul Moldovei, Ştefan cel Mare şi Sfânt se căsătoreşte cu Evdochia de Kiev. Aceasta a fost prima soție a voievodului, sora cneazului Simion Olelkovici și fiica principelui Olelko. După doar patru ani de căsătorie, Evdochia a murit, probabil în urma complicaţiilor survenite la naşterea unui copil, în timp ce soţul ei era plecat în campania împotriva regelui Ungariei, Matei Corvin (Baia, decembrie 1467).

 

 

 

 

1809

Are loc Bătălia de la Wagram, cea mai importantă confruntare militară a Războiului celei de-a Cincea Coaliții, desfășurându-se pe câmpia Marchfeld, în apropierea insulei dunărene Lobau și în dreptul localității Deutsch-Wagram, la 10 km nord-est de Viena. Bătălia a opus o armată franco-germano-italiană, condusă de Împăratul Napoleon I, unei armate austriece, comandate de arhiducele Carol de Austria-Teschen. Cele două zile de lupte s-au încheiat cu victoria decisivă a armatei franco-aliate.

 

 

1941

Brigăzile 1 și 4 Mixte din cadrul Armatei Române au recucerit orașul Cernăuți, care în iunie 1940 a fost luat sub controlul Uniunii Sovietice, împreună cu nordul Bucovinei, în urma pactului Molotov-Ribbentrop și alocat Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene.

 

 

1943

Se desfăşoară mari acţiuni militare în sectorul central al frontului din est, „Bătălia de la Kursk – Orel – Belgorod”, soldată cu o mare înfrângere a armatei germane care desfăşoară o cotitura radicală în războiul, început la Stalingrad.