6 iulie

Share

În Republica Moldova este marcată Ziua comemorării victimelor stalinismului. În această zi, a avut loc al doilea val al deportărilor din Basarabia. Avea denumirea conspirativă „Iug” (“Sud”), şi s-a realizat în conformitate cu hotărârea Consiliului de Miniştri al U.R.S.S. „Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldoveneşti a chiaburilor, foştilor moşieri, marilor comercianţi, altor categorii, precum şi a familiilor acestora”. Decizia stabilea deportarea din RSSM, pe viaţă, a 11.280 de familii (40.850 de persoane).

 

 

1189

Richard I "Inimă de Leu" devine rege al Angliei. Numele se datorează reputației sale de mare lider militar. Richard conduce, în mod firesc, cea de-a treia cruciadă,  ahtiat după mașini de război și expert în atacuri asupra locurilor întărite, cucerește într-o săptămână Saint-Jean-d'Acre, pe când Filip al II-lea, regele Franţei bătuse pasul pe loc timp de șase luni.

 

 

 

  

1484

Începe asediul cetăţii Chilia, apărată de moldovenii conduşi de pârcalabii Ivanco şi Maxim. După opt zile cetatea este cucerită de invadatori.

 

 

 

1600

Mihai Viteazul se intitulează într-un hrisov „domn al țării Românești și Ardealului și a toată țara Moldovei", confirmând, documentar, prima unire politică a celor trei țări române (unirea efectivă fusese realizată la sfârșitul lunii mai 1600).

 

 

 

 

 

1796

S-a născut Nicolae I, Împărat al Rusiei din 1825 până în 1855, și rege al Poloniei din 1825 până în 1831. A fost  fiul împăratului Paul I și al soției sale Sophie Marie Dorothea de Württemberg. A acționat ca protector al domniilor de drept și luptător împotriva mișcărilor revoluționare. Ofertele sale de înăbușire a revoluțiilor de pe continentul european, acceptate uneori, i-au adus supranumele de jandarm al Europei.

 

 

 

 

1992

Republica Moldova semnează la Viena, tratatul privind reducerea armamentului şi forţelor armate convenţionale. A fost prima ţară ex-sovietică ce a semnat acest tratat. Delegaţiile din Turcia, Germania, Ungaria, ca reprezentanţi ai Consiliului Europei, au început să inspecteze trupele moldoveneşti, primele unităţi supuse acestui proces fiind cele din ungheni, Floreşti, Mărculeşti şi Chişinău. În aceeaşi lună a fost elaborată şi prima uniformă militară şi semnele distinctive, care au fost prezentate ulterior conducerii ţării şi aprobate de aceasta.