10 iulie

Share

1466

Conform Letopiseţelor putnene, se începe zidirea bisericii Mănăstirii Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare, ridicată după cucerirea cetăţii Chilia.

 

 

 

1606

Simion Movila devine domn al Moldovei, după moartea fratele său Ieremia Movilă. Făcând daruri bogate, Simion reușește să fie recunoscut și de sultan. Cât timp a fost domnitor în Moldova, a avut relații de dușmănie cu polonezii, care, încercând zadarnic să-l detroneze prin intermediul turcilor, reușesc să-l otrăvească în 1607.

 

 

 

 

 

1774

Este semnat Tratatul de la Kuciuk-Kainargi de Imperiul Rus (reprezentat de feldmareșalul Piotr Rumianțev) și Imperiul Otoman după înfrângerea acestuia din urmă în războiul din 1768-1774. Conform Tratatului Moldova şi Muntenia, rămân sub suzeranitate turcească, însă Ruşilor li se recunoaşte dreptul de control şi de apărare a românilor contra abuzurilor turceşti.

 

 

 

 

1917

În regiunea Nămăloasa începe o puternică acţiune de artilerie, cea mai mare de pe frontul românesc, , fără urmări practice, deoarece atacul de infanterie prevăzut pentru 13 iulie fusese contramandat din pricina situaţiei generale de pe frontul oriental.

 

 

1943

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial armatele anglo–americane debarcă în insula Sicilia, deschizând un nou front - Operațiunea Husky.