11 iulie

Share

1711

Se sfârşeşte Bătălia de la Stănileşti, o confruntare otomano-rusă. Marele vizir Baltadji Mehmed Paşa acceptă, în mod surprinzător, propunerea de pace prezentată de mesagerul ţarului, P.P. Şafirov.

 

 

 

 

 

1714

Dimitrie Cantemir este ales membru titular al Academiei din Berlin pentru Secţiunea ştiinţelor orientale, fiind  primul roman membru al unei academii străine. Aici s-au făcut cunoscute unele din operele sale, atât cele ce ţineau de istoria, cultura şi civilizaţia poporului român, cât şi cele consacrate valorificării civilizaţiei orientale turco-arabo-persane, Cantemir bucurându-se de faima de savant orientalist de vastă cultură intelectuală şi de autor al unor lucrări  ce prezentau un mare interes pentru oamenii de ştiinţă din Germania de atunci.

 

 

 

1789

În timpul Revoluției Franceze, ministrul de finanțe al regelui Ludovic al XVI-lea, Jacques Necker, este demis, ceea ce duce la Căderea Bastiliei.

 

 

 

 

 

1917

Are loc bătălia de la Mărăşti. Puternică ofensivă a Armatei a 2-a române, comandată de generalul Alexandru Averescu, în cooperare cu Armata a 4-a rusă, soldată cu un strălucit succes tactic - frontul armatei române s-a stabilit pe valea Putnei, ofensiva germană plănuită în regiunea Nămăloasa fiind amânată.

 

 

1921

A luat sfârşit  Războiul Irlandez de Independență, odată cu  semnarea unui armistițiu între Armata Republicană Irlandeză și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei, prin care s-a deschis calea negocierilor pentru formarea Statului Liber Irlandez.