30 iulie

Share

1552

Garnizoana creştină a cetăţii Timişoarei se predă turcilor în schimbul promisiunii acestora de a o lăsa să plece nevătămată. Turcii nu şi-au respectat promisiunea, iar la ieşirea garnizoanei din cetate, au masacrat-o. Din acest moment şi până la eliberarea zonei de către austrieci în secolul al XVIII-lea, cetatea Timişoarei va găzdui garnizoane otomane.

 

 

1656

Forțele suedeze sub comanda regelui Carol X Gustav înving forțele polono-lituaniene în bătălia de la Varșovia.

 

 

 

1792

În timpul Revoluţiei Franceze, în urma decretului care proclama “Patria în pericol”, sosesc la Paris voluntari înrolaţi la Marsilia, cântând melodia ce reprezintă şi astăzi imnul naţional al Franţei: “La Marseillaise”.

 

 

 

1898

A decedat Otto von Bismarck, un om de stat al Prusiei/Germaniei de la sfârșitul secolului al XIX-lea, precum și o figură dominantă în afacerile mondiale. Ca prim-ministru al Prusiei între 1862 și 1890, el a supervizat unificarea Germaniei de la 1871. În 1867 devenise cancelar al Confederației Germane de Nord. A proiectat Imperiul German de la 1871, devenind primul său cancelar („Cancelar al Imperiului”) și dominând afacerile acestuia până la demiterea sa în 1890.

 

 

 

 

1903

A început al II-lea Congres al Partidului Muncitoresc Social Democrat din Rusia. În cadrul acestuia s-a produs sciziunea "bolșevicilor" (majoritari) Lenin, Troțki, Martov, de "menșevici" (minoritari) (Plehanov, Axelrod).

 

 

 

1941

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, prim-ministrul guvernului polonez aflat în exil Wladyslaw Sikorski și Ambasadorul URSS din Marea Britanie I. M. Maiskii,  semnează un acord de ajutor mutual în lupta împotriva lui Hitler, ce include și o amnistie pentru cetățenii polonezi deprivați de libertate pe teritoriu sovietic și formarea unei armate poloneze sub comanda generalului Wladyslaw Anders, eliberat dintr-o închisoare din Moscova.

 

 

1945

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial submarinul japonez I-58 scufundă vasul american Indianapolis, omorând 883 de oameni; cea mai grea pierdere din istoria marinei americane.

 

 

 

1952

S-a născut Ilie Ilașcu, participant la Războiul de la Nistru (1992), condamnat la detenţie în închisoarea Hlinaia, graţiat şi eliberat după nouă ani. În data de 2 august 2010 membrii "Grupului Ilașcu" au fost decorați de președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cu "Ordinul Republicii".

 

 

 

 

 

1975

A început Conferința la nivel înalt pentru securitate și cooperare în Europa, de la Helsinki.