7 august

Share

1758

A început domnia lui Ioan Teodor Callimachi în Moldova. Numele său adevărat era Călmașul, a fost al doilea fiu al lui Teodor Callimachi.

 

 

 

 

 

1782

George Washington a înființat Insigna de Merit Militar, destinată decorării soldaților răniți pe câmpul de luptă, decorație devenită ulterior "Inima Purpurie".

 

 

 

 

 

Departamentul_Rzboi_USA1789

 S-a înfiinţat Departamentul de Război al Statelor Unite.

 

 

 

1858

Este semnată Convenția de la Paris, care a stabilit viitorul statut politic, social şi administrativ al Principatelor: cele două ţări vor purta numele de Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti, fiecare cu un domn, guvern şi adunare legiuitoare proprie. Convenţia a devenit legea fundamentală a ţării, rămânând în vigoare până în 1864.

 

 

 

 

Mata_Hari1876

S-a născut Mata Hari – dansatoare şi curtezană olandeză. În anul 1917, a fost condamnată la moarte pentru spionaj şi executată în Franţa.

 

 

 

 

1904

S-a nascut Ralph J. Bunche, diplomat, fondatorul Uniunii Natiunilor, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1950.

 

 

 

 

 

France_1940-Plan_de_bataille1940

 Al Doilea Război Mondial. Alsacia-Lorena este anexată de Germania nazistă.

 

 

 

1940

A fost încheiat acordul dintre Churchill și De Gaulle privind organizarea Forțelor Franceze Libere.

 

 

 

1942

A început bătălia de la Guadalcanal, prima ofensivă militară americană a celui de Al Doilea Război Mondial, în Insulele Solomon. Forțele aliate, predominant americane, au inițiat debarcări pe insulele Guadalcanal, Tulagi, și Florida (Nggela Sule) cu scopul de a împiedica utilizarea lor de japonezi ca baze pentru a amenința rutele de aprovizionare dintre SUA, Australia și Noua Zeelandă.

 

 

1943

A început a doua bătălie de la Smolensk, cunoscută și ca Operațiunea Suvorov. A fost o ofensivă de primă mărime a Armatei Roșii în Rusia de vest în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Declanșată aproape simultan cu bătălia de pe Nipru, ofensiva de la Smolensk a durat două luni. Obiectivul operațiunii a fost curățarea elementelor germane din regiunile orașelor Smolensk și Briansk. Smolenskul era sub ocupația germană din timpul primei bătălii din regiunea orașului din 1941.

 

 

2008

A fost declanşat Războiul din Osetia de Sud.  A reprezintat un conflict armat între Georgia, pe de-o parte, și Abhazia, Osetia de Sud, și Federația Rusă pe cealaltă parte.