9 august

Share

Regele_Traian117

 A murit împăratul Traian, cuceritorul Daciei.

 

 

48 î.Hr.

Are loc Bătălia de la Pharsalus, o luptă decisivă din timpul Războiului civil roman al lui Cezar încheiată cu victoria lui Iulius Cezar, care conducea forțele pro-populare, împotriva forțelor pro-aristocratice ale lui Pompei și ale Senatului roman.

 

 

378

Are loc Bătălia de la Adrianopol, dintre goți, conduși de Fritigern și romani, conduși de împăratul Valens. Bătălia a avut loc la aproximativ 13 km nord de Adrianopol, în provincia romană Tracia, și s-a încheiat cu înfrângerea completă a romanilor. Această bătălie a fost unul dintre punctele de cotitură ale antichității târzii, care a accelerat dezintegrarea Imperiului Roman și a schimbat balanța puterii în favoarea popoarelor germanice.

 

Turnul-din-Pisa1173

 A început construcția unei clopotnițe care avea să devină Turnul înclinat din Pisa.

 

 

 

1529

Numit de turci domn al Ţării Româneşti, Moise-Vodă încearcă să reintre în posesia Vinţului şi Vurpărului şi să obţină supunerea Sibiului şi Braşovului faţă de Ioan Zapolya. În urma refuzului celor două oraşe, un corp de oaste pătrunde în centrul şi sud-vestul Transilvaniei fără a obţine însă rezultate decisive.

 

 

 

 

1601

Mihai Viteazul este ucis pe Câmpia Turzii din ordinul lui Gheorghe Basta. Capul său este luat de unul dintre căpitanii domnitorului și înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște. Pe lespedea sa de piatră de mormant de la Mănăstirea Dealu stă scris: "Aici zace cinstitul și răposatul capul creștinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Țării Românești și Ardealului și Moldovei."

 

 

1945

Orașul japonez Nagasaki este davastat atunci când o bombă atomică, Fat Man, este aruncată din Bockscar B-29. 39.000 de persoane au fost ucise.

 

 

 

 

 

Putin_11999

Președintele rus Boris Elțîn îl numește pe șeful Serviciului Federal de Securitate, Vladimir Vladimirovici Putin ca prim-ministru.