6 septembrie

Share

394

Se încheie bătălia de la Frigidus, în care împăratul roman creștin Theodosius I îi înfrânge și-i ucide pe uzurpatorul păgân Eugenius și comandantul militar al acestuia, francul Arbogast.

 

 

 

 

 

1634

În bătălia de la Nördlingen, parte a Războiul de 30 de Ani, armata imperială catolică înfrânge armatele protestante ale Suediei și Germaniei.

 

 

 

 

 

1817

S-a născut Mihail Kogălniceanu, om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român originar din Moldova, care a devenit Prim-ministru al României la 11 octombrie 1863, după Unirea din 1859 a Principatelor Dunărene în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, și mai târziu a servit ca ministru al Afacerilor Externe sub domnia lui Carol I.

 

 

 

 

 

1885

În urma unei revoluții fără vărsare de sânge, sub presiunea naționaliștilor bulgari, Rumelia Orientală și-a proclamat unirea cu Principatul Bulgariei, stat cu autonomie mai largă.

 

 

 

1940

Complet izolat şi compromis prin politica externă şovăitoare şi prin atitudinea capitulantă în faţa agresiunii şi silit de fasciştii români şi germani, Carol al II-lea abdică, transminţând prerogativele regale fiului său Mihai.

 

 

 

 

 

1955

Începe pogromul de la Istanbul, când minoritățile armeană și greacă din oraș sunt atacate într-o operațiune orchestrată de armata Turciei, cu acceptul tacit al guvernului.