9 septembrie

Share

9

Se desfăşoară bătălia de la Teutoburger Wald, între triburile germanice și romani. Rezultatul ei a fost înfrângerea zdrobitoare a trei legiuni romane împreună cu trupele anexe, care erau sub conducerea senatorului roman Publius Quinctilius Varus. Alianța triburilor germane a fost condusă de Arminius (sau Hermann), un prinț al tribului germanic Cherusc. În timpul conflictului militar a fost nimicită o optime din efectivul total al legiunilor romane.

 

 

 

 

Aurelian214

S-a născut Aurelian,  împărat roman între anii  270 - 275.

 

 

 

 

 

 

Maria_stuart1543

Maria Stuart, în vârstă de nouă luni, este încoronată oficial regină a Scoției.

 

 

 

 1585

S-a născut Richelieu, cardinal şi om politic francez. Reprezentantul cel mai de seamă al absolutismului în Franţa. În timpul domniei lui Ludovic al XIII-lea, în perioada cât a fost prim-ministru (1624-1642), a condus efectiv Franţa.

 

 

 

 

 

Washington-dc-s1791

Washington D.C., capitala Statelor Unite, este numită după președintele George Washington.

 

 

 

Tolstoi1828

S-a născut scriitorul rus Lev Tolstoi  (decedat 1910).

 

 

 

California1850

California devine stat component al SUA.

 

 

 

1886

S-a adoptat, la Berna, prima Convenție internațională pentru protecția operelor literare și artistice.

 

 

 

1936

S-a născut Nicolae Sulac, cântăreț de muzică populară din Republica Moldova. În cei 67 ani de viață, interpretul a cântat „Ce frumos mai cânta cucul”, „Tinerețe-tinerețe”, „Foaie verde magheran”, „Când tata va veni”, „Floarea lui Sulac”, doinele „Miorița” și „Doina de jale”, „În pădurea de la Prut” și altele.

 

 

Salaj1940

Masacrul de la Treznea (Sălaj). Soldaţi ai Ungariei, sprijiniţi de etnici maghiari din Transilvania, ucid 93 de civili români.

 

 

 

Coreea-de-nord-republica-populara-democrata-coreeana1948

Kim Il-sung proclamă Republica Democratică Populară Coreea.

 

 

 

Mao-zedong1976

A murit Mao Zedong, preşedinte al Partidului Comunist Chinez  în perioada 1949-1976.  În 1966 a iniţiat celebra „revoluţie culturală”, o direcţie politică dură (maoism), caracterizată prin voluntarism şi cult al personalităţii.