11 septembrie

Share

1649

A luat sfârșit asediul Droghedei. Orașul era deținut de o garnizoană catolică irlandeză ajutată de regaliști englezi. Ea a fost asediată și cucerită de forțele parlamentariste engleze conduse de Oliver Cromwell. În urma atacului, mare parte din soldații garnizoanei și un număr neprecizat, dar important, de civili au fost uciși de trupele parlamentare.

 

1971

A decedat Nikita Sergheevici Hrușciov, fost conducătorul Uniunii Sovietice după moartea lui Stalin. A fost Prim Secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 1953 până în 1964 și premier din 1958 până în 1964.

 

 

 

 

 

1924

Are loc primul incident al rebeliunii bolșevice de la Tatar-Bunar la Nicolaevca, din Bugeac (Basarabia de Sud), care făcea pe atunci parte din România, iar în prezent este parte a Regiunii Odesa din Ucraina. Un grup înarmat condus de Ivan Bejanovici, alias Kolțov, a comis un atac banditesc. „Rebeliunea", care în mod oficial avea un scop politic, a degenerat treptat în jafuri, tâlhării, omoruri la care s-au dedat bandele de bolșevici.

 

Bashar_Hafez_al-Assad1965

S-a născut președintele Siriei, Bashar Hafez al-Assad.

 

 

 

 

Augusto_Pinochet1973

O lovitură de stat condusă de generalul Augusto Pinochet răstoarnă regimul democratic din Chile, condus de președintele Salvador Allende.  În aceeași zi, președintele Allende a murit, în condiții neelucidate.

 

 

 

zidul-berlinului1989

Ungaria deschide Cortina de Fier, pentru a permite germanilor din RDG aflaţi în concediu în Ungaria să se refugieze în RFG.

 

 

 

2001

Peste 3.000 de oameni își pierd viața în atacurile teroriste de o amploare fără precedent, de la New York și Washington, DC. Au fost distruse turnurile gemene din complexul comercial World Trade Center din New York și o parte din clădirea Pentagonului din Washington D.C. 

 

 

 

 

 

Pentagon_September_11_Memorial_Arlington_National_CemeteryData de 11 septembrie a fost declarată, printr-un decret prezidenţial, Ziua patrioţilor.