13 septembrie

Share

1515

Are loc bătălia de la Marignano, Italia. Armata franceză a provocat o grea înfrângere armatei cantoanelor elvețiene.

 

 

 

1602

Au loc luptele de la Ogretin şi Teiuşani. Radu Şerban înfrânge forţele coalizate ale lui Simion Movilă şi ale hanului tătar. În cursul luptei, boierul Stroe Buzescu provoacă la luptă şi ucide pe cumnatul hanului. Rănit el însuşi, Stroe Buzescu moare la 2 oct.

 

 

 

 

 

1759

Are loc bătălia de la Câmpul lui Abraham, din Războiul de Șapte Ani. Bătălia s-a dat între marina și armata britanică pe de o parte și armata franceză pe de altă parte, pe un platou în afara zidurilor orașului Québec, pe un teren inițial aflat în proprietatea unui fermier pe nume Abraham Martin, de la care se trage numele bătăliei.

 

 

1848

Trupele otomane, comandate de Fuad Efendi, intră în Bucureşti. Eroică rezistenţă a pompierilor de sub comanda locotenentului Pavel Zăgănescu, în Dealul Spirii. Are loc restaurarea vechiului regim, regulamentar, printr-o drastică proclamaţie a lui Fuad Efendi.

 

 

1899

S-a născut Corneliu Zelea Codreanu, liderul carismatic al extremei-drepte naționalist creștine din România interbelică, al partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail. Legionarii i-au atribuit lui Zelea Codreanu titlul de Căpitanul, acesta având controlul absolut al organizației până la moartea sa, în timpul detenției.

 

 

 

 

 

1913

A decedat Aurel Vlaicu, inginer român, inventator și pionier al aviației române și mondiale. În timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați cu avionul său Vlaicu II, s-a prăbușit în apropiere de Câmpina, se pare din cauza unui atac de cord.

 

 

1916

Are loc bătălia de la Sibiu, prima mare bătălie de pe frontul de nord. Sub puternica presiune a ofensivei germano-austro-ungare, condusă de generalul von Falkenhazn, armata română.