4 martie

Share

1152

Frederick I Barbarossa a fost ales la Frankfurt și încoronat la Aachen Rege al Germaniei.

 

 

 

 

 

 

1386

Vladislav II Iagello este încoronat rege al Poloniei. Prințul Vladislav devine primul rege Iagello al Poloniei, luându-și titlul de Vladislav al II-lea, în urma căsătoriei din 1386 cu Hedviga de Anjou.

 

 

 

 

 

1461

În cadrul Războiului celor două roze, Regele Henric al VI-lea al Angliei care aparținea casei Lancaster este detronat de către vărul său, care va deveni regele Eduard al IV-lea și care aparținea casei de York.

 

 

 

 

 

1665

Regele Angliei, Carol al II-lea declară război Țărilor de Jos marcând începutul celui de-Al Doilea Război Anglo-Olandez. Cauzele războiului erau de natură economică, ca și conflictele anterioare dintre navele engleze și olandeze. În război era implicată indirect și Franța, Danemarca și principatul german Münster.

 

 

1821

În timpul Revoluției de la 1821, Oastea lui Tudor Vladimirescu, supranumită Adunarea norodului, ocupă Slatina.

 

 

 

 

 

1852

S-a stins din viaţă Nikolai Gogol, prozator și dramaturg rus, născut în Ucraina. Gogol s-a afirmat ca un scriitor care urmărește să redea adevărul vieții, smulgând fără cruțare vălul somptuos de pe societatea nobiliaro-birocratică a timpului său.

 

 

 

 

 

1861

Abraham Lincoln devine preşedinte al S.U.A. Lincoln a exclus orice compromis cu statele sclavagiste din Sud, ceea ce face ca războiul civil să devină inevitabil. El a condus ţara sa în timpul unei perioadei critice din istoria Americii reprezentate de  Războiul Civil. A fost asasinat la sfârşitul războiului de către John Wilkes Booth.

 

 

 

 

 

1882

S-a născut Nicolae Titulescu, un diplomat, jurist, profesor și om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, ministru plenipotențiar, fost președinte al Ligii Națiunilor. A fost membru titular (din 1935) al Academiei Române.

 

 

 

 

 

1907

Răscoala țărănească din 1907: Peste 2.000 de țărani răsculați pătrund în Botoșani, unde au loc ciocniri sîngeroase cu armata.

 

 

 

1915

Guvernul rus înaintează ambasadorilor Franței și Angliei la Petrograd un memorandum în care își exprimă hotărîrea de anexare la Rusia a Constantinopolului și a strîmtorilor Bosfor și Dardanele. Guvernele francez și englez nu s-au împotrivit.