21 mai

Share

În România, prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. Totodată, Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos - Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

 

 

Este marcată „Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare”. A fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, la 20 decembrie 2002, prin Rezoluţia 57/249. Este manifestată printr-o serie de reuniuni, mese rotunde şi seminarii la care participă specialişti din domeniul academic, al ştiinţelor politice, istoriei religiilor, filosofiei, precum şi istorici, antropologi, reprezentanţi guvernamentali sau ai organizaţiilor neguvernamentale.

 

 

 

 

 

996

Otto al III-lea în vârstă de șaisprezece ani este încoronat împărat al Sfântului Imperiu Roman. În anii următori s-a implicat în lupta dintre Papa Grigore al V-lea și Antipapa Ioan al XVI-lea. Își stabilește reședința la Roma și a resuscitat o serie de cutume romane și bizantine în cadrul curții sale. În anul 1000 consfințește încoronarea lui Ștefan I ca Rege al Ungariei.

 

 

 

 

1712

Capitala Rusiei a fost mutată de către țarul Petru I de la Moscova la Sankt Petersburg. Oraşul a fost capitală a Imperiului Rus până în 1918.

 

 

 

1877

Mihail Kogălniceanu a proclamat în Parlamentul României, în numele guvernului, independența - expresie a dorinței întregului popor, primită cu mare bucurie.

 

 

 

 

 

1880

S-a născut Tudor Arghezi, scriitor român cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea liricii românești sub influența baudelairianismului. Opera sa poetică, de o originalitate exemplară, reprezintă o altă vârstă marcantă a literaturii române. A scris, între altele, teatru, proză, pamflete, precum și literatură pentru copii.

 

 

 

 

 

1864

Rusia învinge în războiul ruso-cerchez  ( 1763-1864). Patru milioane de cerchezi au fost masacraţi, iar peste un milion au fost  forţaţi să plece in masă în exil.