SFÂNTUL ANDREI STRATILAT

Share

 

Pe 1 septembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Andrei Stratilat. Sfântul Andrei a fost ofițer in armata imperială a Romei, în vremea împaratului Maximian. A fost ridicat la rangul de "Stratilat”, adică de general, datorită rezultatelor sale. In anul 305, este nevoit să lupte împotriva perșilor. Atât el cât si cei de sub comanda sa, se vor ruga lui Hristos sa-i ajute sa iasă biruitori. Datorita rugaciunii lor, armata persană a fost înfrantă.

Când Andrei Stratilat a intrat biruitor în Antiohia, a fost denunțat că este creștin. Pentru că a mărturisit credința sa in Hristos, a fost supus la multe chinuri. Datorită respectului de care se bucura, este eliberat din temnță cu scopul de a nu ridica mulțimea împotriva armatei și de a căuta imprejurări și motive pentru uciderea sa. Andrei, aflând prin descoperire dumnezeiască de gândurile împăratului, și-a luat armata formata din doua mii cinci sute nouazeci și trei de militari de elită și a pornit spre Tarsul Ciliciei, unde cu toții au primit Sfântul Botez din mâinile Episcopului Petru al Tarsisului.

Aici au fost prigoniți de autoritățile imperiale. Din cauza acestor persecuții, Generalul Andrei și armata sa, au urcat in Munții Taurus. Armatele romane i-au ajuns pe când ei se rugau într-un defileu din acei munți, si i-a decapitat pe toti. Niciunul dintre ei nu s-a impotrivit, ci cu totii au primit cu bucurie moartea muceniceasca pentru Hristos.


Sursa: www.crestinortodox.ro