ORDINUL ''CREDINȚĂ PATRIEI'' A FOST CONFERIT ACADEMIEI MILITARE

Share

 

Preşedintele Republicii Moldova, Comandantul Suprem al Forţelor Armate, Nicolae Timofti, a conferit Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” ordinul de stat “Credinţă Patriei”, clasa I. Distincţia a fost acordată în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea învăţămîntului superior de specialitate şi educarea tinerei generaţii în spiritul devotamentului faţă de Patrie şi Popor. Ordinul a fost înmînat de şeful statului în cadrul unei ceremonii oficiale dedicate aniversării a XX-a de la fondarea Academiei Militare care s-a desfăşurat sîmbătă, 13 octombrie, în incinta acestei instituţii.

 

Prezent la eveniment, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a menţionat că pentru societatea noastră militarii sînt un exemplu de disciplină şi seriozitate, exprimîndu-şi convingerea că studenţii Academiei Militare vor determina viitorul Forţelor Armate prin devotament şi perseverenţă. "Armata Naţională se va întări prin contribuţia şi înţelegerea de către Dumneavoastră a importanţei deosebite pe care o are armata pentru un stat. Sînt încrezut că voi, studenţii militari veţi implementa cele mai bune practici existente în domeniul artei militare, astfel contribuind la dezvoltarea şi consolidarea Armatei Naţionale a Republicii Moldova”, a declarat preşedintele ţării.

 

La ceremonie au participat ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, reprezentanţii din conducerea Armatei Naţionale, ataşaţi militari acreditaţi în Republica Moldova, ex-comandanţi ai instituţiei, rudele studenţilor şi doritorii de a se familiariza cu infrastructura, dotarea, activitatea şi structura Academiei Militare „Alexandru cel Bun”.

 

Cu ocazia aniversării a XX-a a instituţiei, au fost organizate expoziţii de tehnică şi armament militar, studenţii demonstrînd procedee de luptă corp la corp şi mînuire a armelor. Totodată, a fost inaugurat un teren de minifotbal pentru studenţii şi militarii Academiei „Alexandru cel Bun”.

 

Colonelul Mihail Bucliş, comandantul-rector al academiei, a specificat că în cadrul instituţiei, tinerii studiază la trei specialităţi - infanterie, artilerie, transmisiuni. Pînă în prezent, Academia a fost absolvită de circa 1375 locotenenţi, care execută serviciul militar prin contract în marile unităţi şi unităţile militare ale Armatei Naţionale. Din anul 2012, în premieră, Academia Militară „Alexandru cel Bun” a înmatriculat şi nouă fete care studiază la specialitatea transmisiuni.

 

În componenţa Academiei Militare a Forţelor Armate "Alexandru cel Bun" activează Centrul de Studii Strategice de Securitate şi Apărare, Centrul de Studii Continue şi Centrul Lingvistic. În cadrul a opt catedre, îşi desfăşoară activitatea 117 cadre didactice cu diverse titluri ştiinţifice, care instruiesc 477 de studenţi militari.

Sursa: www.army.md