Error
  • Component not found

February 2017

01 March 2017

1 martie

1542

Este încheiat tratatul între voievodul Moldovei, Petru Rareş, şi markgraful Ioan al II-lea de Brandenburg.

 

 

 

 

 

1562

Peste 1.000 de hughenoți sunt masacrați de catolici în Wassy, Franța. Această tragedie a fost primul eveniment major din războaiele religioase franceze care vor macina ţara timp de peste treizeci de ani. Hughenot este un nume dat protestantilor calviniști francezi  Se pare ca denumirea acestora provine din cuvantul german Eidgenossen care inseamna “uniti prin juramant”.

 

 

1746

Constantin Mavrocordat, domnul Țării Românești (1744-1746), clerul înalt și boierii hotărăsc eliberarea din șerbie a rumânilor fugiți, care se reîntorc în țară. Liberi ca persoană, țăranii rămân totuși dependenți economic de boieri, fiind obligați să presteze boierului 12 zile de clacă, în Țara Românească și 24 de zile, în Moldova.

 

 

 

 

1788

S-a născut Gheorghe Asachi, cărturar, enciclopedist şi scriitor al începuturilor literaturii române. Precursor al generației pașoptiste, Gheorghe Asachi a fost unul din întemeietorii nuvelei istorice la noi, a condus numeroase reviste literare, a fost îndrumător cultural în domenii diverse: teatru, școală, presă, activitate tipografică.

 

 

 

 

1837

S-a născut Ion Creangă, scriitor român, recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale. Este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”.

 

 

 

 

 

1867

A apărut primul număr al „Convorbirilor literare", organ de presă al „Junimii"– grupare politică și literară condusă de Titu Maiorescu.

 

 

 

 

 

1912

A fost efectuat primul salt cu paraşuta dintr-un avion, premiera aparţinându-i lui Albert Berry. Căpitanul Berry  s-a paraşutat  dintr-un avion care zbura deasupra oraşului St Louis din  Statele Unite ale Americii.

 

 

 

1941

Bulgaria a aderat la Pactul Tripartit, devenind oficial un aliat al Germaniei. Armatelor germane li s-a permis intrarea în Bulgaria de unde au atacat în luna aprilie, Grecia şi Iugoslavia. Armatele bulgare nu s-au implicat în atac, dar participă la ocupaţia de ambelor ţări anexând părţi din teritoriul lor.

 

 

Read more

27 February 2017

OMAGIU ȘI RECUNOȘTINȚĂ

MemoriaLa 28 februarie 2017, Centrul de Cultură și Istorie Militară va lansa albumul ”În memoria eroilor căzuți în luptele de la Nistru” ediție revăzută, - album dedicat Eroilor – apărători ai integrității Republicii Moldova.

În cadrul programului este preconizată înmânarea cărții către familiile martirilor căzuți în lupte.

Fiecărui Erou i-a fost editat, în colaborare cu Întreprinderea de Stat ”Poșta Moldovei” câte un ”Timbru personalizat”. 

Albumul a fost realizat cu suportul Biroului pentru Reintegrare si Ministerul Apararii al Republicii Moldova.

Evenimentul de Comemorare al Eroilor Patriei va avea loc la 28 februarie 2017, ora 11.00, în Sala cu Coloane al Centrului de Cultură și Istorie Militară, mun. Chișinău, str. Tighina 47.

Read more