Error
  • Component not found

June 2017

30 June 2017

RENUMITUL COLECŢIONAR PETRU COSTIN CUCEREŞTE PUBLICUL ORAŞULUI NYÍRBÁTOR

Costin_Ungaria

Renumitul colecţionar moldovean, Petru Costin, şi-a extins aria de fani ai istoriei celor mai vechi culturi şi civilizaţii din arealul bazinului Pontic.

Cu prilejul aniversării a 25 de ani de relații diplomatice moldo-maghiare, muzeul István Báthori, vechi castel din secolul XV, complex al Muzeului Național Maghiar a găzduit o inedită expoziţie de arme reci, precum lance, topoare, săbii, arcuri şi vârfuri de săgeţi, şi multe alte obiecte din istoria militară.

Evenimentul a avut loc în seara de 24 iunie 2017, sub patronatul Ambasadei Republicii Moldova în Ungaria şi a Primăriei oraşului Nyírbátor, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Expoziţia a fost organizată în parteneriat cu muzeul Serviciului Vamal al RM, Centrul de Cultură şi Istorie Militară al Ministerului Apărării a Republicii Modova, şi suportul personal al colecţionarului Petru Costin.

La deschiderea expoziției a participat şi ambasadorul Republicii Moldova în Ungaria Oleg Țulea, de asemenea, membri ai consiliului municipal Nyírbátor, admiratori ai artei şi istoriei, dar şi fani ai artei militare.

Îi dorim şi urăm Dl. Petru Costin – La mai mult şi la mai mare...

 

 

Articol de Valentin BALAN

Read more

03 June 2017

DRAPELELE ISTORICE A MOLDOVEI IN PARLAMENTUL LITUANIAN

Costin_Lituania_2017_1La 25 mai 2017, Parlamentul Republicii Lituania a gazduit o expozitie de exceptie a drapelelor istorice a Moldovei.

Acest eveniment stiintific a fost prilejuit aniversarii a 25 de ani de relatii diplomatice intre Republica Moldova şi Republica Lituania.

La inaugurarea expoziţiei au luat parte ambasadori a mai multor state, acreditaţi în Republica Lituania, deputaţi ai Parlamentului Lituanian, Preşedintele Academiei de Ştiinţă a Lituaniei, oameni de ştiinţă, precum şi diaspora Moldovei  "DACIA".

Evenimentul a fost deschis de catre Excelenţa sa, Domnul Ambasador Valeriu Frija.

In cuvantare, Domnia sa a apreciat importanţa acestui eveniment precum si valoarea istorică a drapelelor Moldovei expuse publicului.

Expoziţia de drapele a fost înalt apreciată ca o expoziţie ştiinţifică, istorică, culturală şi patriotică de către Egidijus Vareikis, vicepreşedinte a Comisiei Afaceri Externe din cadrul Parlamentului Lituanian.

Tinem sa mentionam ca expozitia a insumat 35 drapele istorice a Moldovei, exponate din colectia personala a Dl. Petru Costin, precum si a Muzeului Serviciului Vamal.

Evenimentrul a fost organizat de către Ambasada Republicii Moldova în Lituania, Parlamentul Republicii Lituania, muzeul Serviciului Vamal al RM, Centru de Cultură şi Istorie Militară al Ministerului Apărării a Republicii Modova, şi suportul personal al colecţionarului Petru Costin.

  • Hits: 301
  • Hits: 239
  • Hits: 234
  • Hits: 233
  • Hits: 230

Read more

01 June 2017

ZI DEOSEBITA PENTRU PICI

1 Iunie 2017Azi, la 1 iunie 2017, Centrul de Cultură și Istorie Militară a fost incalzit de zâmbete și râsete de copii. Ziua internațională a micuților a devenit o sărbătoare tradițională cât pentru instituția noastră atât și pentru cei ce-și așteptau cadourile.

Sute de copii ai militarilor și civili, angajați ai Ministerului Apărării, au împânzit curtea Centrului, unde a fost amenajat un loc pentru concert și joacă.

Considerată joacă de către maturi, pictura în guaș sau desenatul cu cretă pe asfalt a devenit o adevărată competiție, finisată cu premii, cărți și dulciuri.

Impresii deosebite au lăsat formațiile de dans, îmbrăcați în diversă vestimentație, de la strae populare cu domnițe în ie și băieți cu brâuri, la rochii și costume pentru tango.

Aplauze speciale au primit copiii din formațiile: ansamblul de dans popular „Miorița”, ansamblurile de dans modern ,,Fantezia’’ şi „Tete a tete”, ansamblurile de dans: „Bum Dance” și „Breakdance ”.

Orice doritor a avut posibilitatea sa se manifeste si sa-si probeze fortele la Concursuri precum „Tragerea funiei” sau  „Armwrestling”.

Iar in Sala de Coloane a Centrului a fost vernisata Expoziția de creație manuală „Lumea copiilor”, realizată de elevii Liceului Teoretic „Mihai Grecu”.

Cu un cadou muzical special a evoluat si Doina Arseni, interpretă de muzică populară, ce a reusit prin desavarsitul sau talent sa scoata toti micutii la dans.

Recitatul poeziilor și cântece au răsunat la microfon și după finisarea concertului, iar formațiile de dans au rămas și după program concurând cu colegii din alte trupe, cu adevărat Moldova are talente.

 

Sărbătoarea s-a sfârșit cu cadouri și cu o masă bogată în dulciuri. Centrul de Cultură și Istorie Militară mulțumește celor prezenți, felicită toți copiii și, Vă asteaptă și la anul.

Read more