Error
  • Component not found

06 October 2017

Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” la cea de-a XXV – a aniversare

AcademiaMilitaraCHIŞINĂU, 06 octombrie 2017 — Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” a marcat, 25 de ani de la creare, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în incinta instituţiei.

La ceremonie au fost prezenţi: Viceministrul apărării, domnul Gheorghe Galbura, Şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, comandant al Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie, reprezentanţi ai Ministerului Apărării, ataşaţi militari acreditaţi în Republica Moldova, rudele şi prietenii militarilor, dar şi elevi din instituţiile preuniversitare din ţară.

Viceministrul apărării Gheorghe Galbura, a felicitat efectivul şi studenţii instituţiei subliniind „Cu siguranţă, cei 25 de ani de activitate ai instituţiei au fost plini de provocări şi realizări în domeniul învăţământului superior militar. Mă bucur, totuşi, să constat că în acest sfert de secol, Academia a reuşit să se facă cunoscută prin performanţa reuşită la exerciţii internaţionale, schimburi de experienţă cu colegii din instituţiile de învăţământ militar din alte state, dar şi prin succesele tinerilor, detaşaţi la studii în academiile din România, Republica Elenă, Turcia şi Germania.”

La rândul său, comandantul (rector) al Academiei Militare, colonelul Sergiu Plop, a specificat „Mult stimaţi oaspeţi, astăzi Academia Militară şi-a deschis porţile pentru Dumneavoastră ca să Vă familiarizaţi cu activitatea noastră, baza didactico-materială, condiţiile de trai şi de studiu în Academie. Vă îndemnăm să Vă bucuraţi de această posibilitate.”

De asemenea, în timpul festivităţii, Viceministrul apărării a înmânat efectivului Academiei Militare distincţii militare şi diplome cu ocazia aniversării a 25 de ani de la crearea instituţiei pentru îndeplinirea conştiincioasă a obligaţiunilor de serviciu şi performanţă în activitate.

În cadrul evenimentului au fost organizate expoziţii de tehnică, armament şi echipament, exerciţii demonstrative de luptă corp la corp, dar şi un program artistic.

Totodată, oaspeţii au avut posibilitatea să se familiarizeze cu infrastructura, dotarea, activitatea instituţiei şi au gustat terciul ostăşesc.

 

Instituţia a fost creată la 3 octombrie 1992, iniţial fiind liceu, colegiu, institut, iar din anul 2010 fiind reorganizată în Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”. Până în prezent, instituţia militară a pregătit 1741 de ofiţeri, durata studiilor este de trei ani.

https://youtu.be/7KRh6MdJgSM

http://www.academy.army.md

Read more

6 octombrie

 1437

Înţelegerea de la Apatin, dintre răsculaţii de la Bobâlna şi nobili, adeverită de Conventul de la Cluj Mănăştur, la 10 octombrie. O lună mai târziu răscoala a fost înfrântă.

 

 

1595

Mihai Viteazul a silit ostirea otomana sa se retraga, eliberand Targovistea, cu ajutorul primit din partea lui Sigismund Bathory, al arhiducelui Maximilian, al domnului Moldovei, Stefan Razvan, si al marelui duce de Toscana.

 

 

 

 

 

1711

Nicolae Mavrocordat a fost numit de Poarta Otomană domn al Ţării Moldovei. Domnia sa a marcat începutul regimului fanariot în Moldova.

 

 

 

 

 

1768

Inceputul razboiului ruso-turc, ce s-a sfarsit in 1774 prin semnarea tratatului de pace de la Kuciuk-Kainarji, Rusia a obtinut iesire la Marea Neagra.

 

 

1981

Anwar al-Sadat, președinte al Egiptului și laureat al Premiului Nobel pentru pace este asasinat în Cairo de un grup de fanatici

Read more