Error
 • Component not found

December 2017

18 December 2017

18 decembrie

1865

În SUA a fost abolită Sclavia, prin votarea celui de-al 13-lea amendament din Constituţie.

 

 

 

 

 

 

1916

S-a încheiat bătălia de la Verdun, confruntarea militară cea mai îndelungata care s-a desfăşurat in timpul Primului Război Mondial. Lupta dintre nemţi şi francezi s-a întins pe perioada a 10 luni, în final având câştig de cauza Franţa.

 

 

1923

La Bucureşti, Muzeul Militar Național, creat în aprilie 1914 ca secție militară a Muzeului Național al României, a fost transformat în instituție de sine stătătoare.

 

 

 

1944

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial,  armata a IV–a româna intră pe teritoriul Cehoslovaciei pentru a participa la operațiunile militare desfășurate împotriva armatei germane.

 

 

 

1989

La Timişoara primarul Petre Mot, în cadrul unei şedinţe cu activul de partid a anunţat  instituirea stării de necesitate. In oraş a fost interzisa circulaţia grupurilor de peste 2 persoane, trecătorii fiind legitimaţi iar cei suspecţi reţinuţi. Fără să ţină seama de interdicţii, un grup de aproximativ 30 de tineri s-a adunat in faţa Catedralei unde a desfăşurat un steag tricolor fără stema si au aprins lumânări.

 

 

1991

Federaţia Rusă a recunoscut independenţa Republicii Moldova, Boris Elţin declarând că Rusia este gata să stabilească relaţii diplomatice cu această ţară.

 

 

 

 

Read more

17 decembrie

546

În timpul Războiul Gotic (535-554), Ostrogoții conduși de Regele Totila, cuceresc Roma, mituind garnizoana bizantină.

 

 

 

  

1863

În Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei a fost votată „Legea secularizării averilor mănăstireşti”.

 

 

 

  

 

1903

A avut loc în Kitty Hawk, statul american Carolina de Nord, primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul, realizat după planurile fraților Orville și Wilbur Wright. Durata zborului a fost de 12 secunde, timp în care a parcurs 37 de metri, la o înălțime de circa 10 metri.

 

 

1917

La Tiraspol este convocat Congresul moldovenilor din stînga Nistrului, la care au fost adoptate un şir de revendicări cu caracter naţional: introducerea limbii materne în şcolile, bisericile şi judecătoriile din localităţile moldoveneşti, predarea istoriei şi a literaturii naţionale, utilizarea grafiei latine, crearea unităţilor militare moldoveneşti etc.

 

 

1942

În al Doilea Război Mondial  guvernele britanic, american și sovietic au somat Germania să pună capăt măsurilor de exterminare a evreilor, sub amenințarea cu represalii. În acel moment, în urma aplicării „soluției finale” (adoptată la Conferința de la Wannsee din 20 ian. 1942), fuseseră ucise deja aproape două milioane de persoane .

 

 

1989

În Timișoara, la ordinele lui Ceaușescu, se trage în manifestanți, din Piața Libertății până la Operă, în zona Podului Decebal, pe Calea Lipovei. Tab–urile blochează intrările în oraș, elicopterele efectuează zboruri de supraveghere.

 

Read more

16 decembrie

1554

În Wilno (Polonia), este parafat "Tratatul de alianță și de pace eternă" între Alexandru Lăpușneanu, domnul Moldovei și Sigismund al II–lea August, regele Poloniei.

 

 

 

  

1607

Au loc lupte pentru domnia Moldovei între fiii lui Ieremia Movilă și Simion Movilă. În lupta de la Ștefănești, Constantin Movilă, fiul lui Ieremia, l–a înfrânt pe vărul său Mihailaș, fiul lui Simion, cucerind tronul Moldovei.

 

 

 

 

1773

În provincia britanică Province of Massachusetts Bay, devenită ulterior statul american Massachusetts, în rada portului Boston, coloniști distrug prin scufundare o mare cantitate de încărcături de ceai. Evenimentul, cunoscut ca Boston Tea Party devine una din scânteile Revoluției americane (1776 - 1784).

 

1910

Are loc la Issy le Moulineaux (lângă Paris) primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacţie inventat şi pilotat de Henri Coandă. 

 

 

1944

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial are loc ultima ofensivă germană în Vest: "Ofensiva din Ardeni", prin care Germania a căutat să împiedice înaintarea trupelor aliate ale SUA și Marii Britanii.

 

 

1945

La Moscova are loc Conferința miniștrilor Afacerilor Externe ai URSS, SUA și Marii Britanii. S-au discutat problemele ocupației, restabilirii păcii și unele chestiuni care țineau de Orientul Îndepărtat.  În privința României, Conferința hotărăște recunoașterea guvernului condus de Petru Groza, dar cere includerea câte unui reprezentant al PNL și PNȚ precum și organizarea de alegeri libere.

 

 

1989

În Timișoara de la nemulțumiri locale, din cauza hotărârii judecătorești după care pastorul reformat Laszlo Tokes urma să fie strămutat în altă localitate, se ajunge la revendicări pe plan politic. Timișorenii se adună în Piața Catedralei. În noaptea de 16 spre 17 decembrie au loc confruntări între manifestanți și forțele de ordine.

 

1995

La Conferința Uniunii Europene din  Madrid, șefii de stat și de guvern au convenit asupra noii monede europene. Aceasta a fost denumită "EURO" și a înlocuit moneda națională din Germania, Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Irlanda, Finlanda, Grecia la 1 ianuarie 2002.

 

Read more

15 decembrie

533

Generalul  bizantin  Belisarius  înfrânge oastea vandaliilor  comandată de Regele Gelimer, în bătălia de la Ticameron.

 

 

 

 

1840

Rămășițele pământești ale lui Napoleon I, au fost aduse în Franța de pe Insula Sfânta Elena, locul în care a murit, și depuse în Domul Invalizilor din Paris.

 

 

1860

Împăratul Austriei, Franz Joseph I, hotărăște alipirea Banatului la Ungaria fără a ține seama de cererea românilor bănățeni de a se înființa în Banat un "Căpitănat român".

 

 

 

 

1876

A luat ființă Cercul Militar al ofițerilor din garnizoana București, actualul Cerc Militar Național. Construcția Palatului Cercului Militar Național, sediu de astăzi al instituției, a început în anul 1911 și s–a încheiat în 1923.

 

 

1919

La Bălţi în Basarabia,  apare revista bilunară “Uniunea literară“.

 

 

 

1938

Are loc memorandumul românilor din Transilvania (Ardeal, Banat, Crișana, Satu Mare, Maramureș), semnat de Iuliu Maniu, Mihai Popovici și încă 48 de fruntași ai PNȚ, este prezentat regelui Carol al II–lea. În document se cerea "o schimbare de regim radicală" și respectarea principiilor democratice conform hotărârilor de la Alba Iulia din 1918.

 

 

  

1999

Germania acceptă să plătească 10 milioane de mărci drept compensații persoanelor care au fost supuse la muncă forțată în timpul nazismului.

 

 

2000

A fost închisă definitiv centrala atomoelectrică rusă de la Cernobîl. În 1986 aici a avut loc un accident major, centrala a explodat, după ce a urmat contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.

 

Read more

Catastrofa de la Cernobâl evocată într-o expoziţie tematică

Muzeu_Cernobal_1CHIŞINĂU, 14 decembrie 2017 — Expoziţia tematică permanentă cu genericul „Tragedia de la Cernobîl” a fost inaugurată astăzi la Centrul de Cultură şi Istorie Militară.

Evenimentul, desfăşurat de Asociaţia Obştească „Uniunea Cernobîl din Moldova”, în colaborare cu Ministerul Apărării, face parte din seria de acţiuni dedicate aniversării a 31 de ani de la Catastrofa nucleară de la Cernobîl.

Prezent la inaugurare, consilierul principal de stat al Prim-ministrului, generalul de divizie (r), Ion Coropcean, a menţionat că deschiderea unei astfel de expoziţii are o semnificaţie importantă educativă de cinstire a participanţilor, veteranilor de război, dar şi de consolidare a tuturor cetăţenilor în jurul valorilor celor mai importante: cinste, onoare, demnitate, credinţă Patriei, devotament jurământului, pace, solidaritate.

„Această zi pentru noi este una de respect faţă de bărbăţia şi sacrificiul participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl şi în numele Prim-ministrului Pavel Filip, îmi exprim solidaritatea cu voi şi cu veteranii de război prezenţi aici, care sunteţi un simbol al demnităţii şi devotamentului”, a spus generalul Coropcean.

La rândul său, Secretarul de Stat al Ministerului Apărării, Vladimir Iliev, a declarat că expoziţia, care cuprinde documente oficiale, fotografii, obiecte personale ale participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, vine să aducă în memoria colectivă momentele tragice, dar şi faptele eroice ale celor peste 3 500 de moldoveni implicaţi în evenimentele care au avut loc acum 31 de ani.

„Era nevoie de o astfel de expoziţie ca să nu uităm de ceea ce s-a întâmplat în vecinătatea Republicii Moldova şi salutăm munca cercetătorilor din cadrul Muzeului Militar care au depus eforturi semnificative în documentarea catastrofei, astfel încât toţi noi, de la elevi până la veterani, să păstrăm vie amintirea faptelor eroice ale concetăţenilor noştri din 1986”, a specificat Vladimir Iliev. 

În cadrul evenimentului, un grup de participanţi la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl au primit diplome ale Guvernului.

 • New
 • Hits: 7
 • New
 • Hits: 7
 • New
 • Hits: 11
 • New
 • Hits: 10
 • New
 • Hits: 9
 • New
 • Hits: 12
 • New
 • Hits: 9
 • New
 • Hits: 8
 • New
 • Hits: 11

 

articol preluat din http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=4700#.WjOn1N9l9PY

Read more

14 decembrie

1467

Are loc bătălia de la Baia,  Ștefan cel Mare înfrânge armatele maghiare conduse de regele Matei Corvin, care invadaseră Moldova.

 

  

1575

În numele lui Ștefan Bathory, Transilvania este condusă de Cristofor, fratele său.

 

 

 

 

  

1910

Are loc, la Ussy-les-Moulineaux, lângă Paris, primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacție, inventat și pilotat de Henri Coandă.

 

 

1946

Adunarea Generala a Națiunilor Unite a ales orașul New York ca sediu permanent al ONU.

 

 

 

 

  

1976

A fost inaugurat Muzeul Teatrului Național din Iași, când se împlineau 160 de ani de la prima reprezentaţie teatrală în limba română, în casa care a aparţinut vornicului Vasile Alecsandri şi în care a copilărit poetul. Clădirea datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. 

 

 

1992

Armata Naţională a semnat primul acord de colaborare militară cu România, în timpul vizitei la Chişinău a ministrului român al apărării, generalul Nicolae Spiroiu

 

 

 

1995

Este semnat Acordul de la Dayton, care a consemnat încheirea războiului din Bosnia din 1991-1995. Acordul a fost negociat la Dayton, Ohio și a fost semnat la Paris de către președinții Bosniei-Herțegovina (Alija Izetbegovici), Croației (Franjo Tudjman) și Republicii Federale Iugoslavia (Slobodan Miloșevici) și de către reprezentanți ai Uniunii Europene, Franței, Germaniei, Marii Britanii, Federației Ruse și ai Statelor Unite ale Americii.

 

Read more

13 decembrie

1524

Este confirmat la Istanbul, ca domn al Țării Românești, Radu de la Afumați (1522–1529), în urma victoriilor obținute de domnitorul român în perioada 1522–1524.

 

 

 

 

1595

Are loc bătălia de la Areni, în care voievodul Moldovei, Ieremia Movilă, îl înfrânge pe Ştefan Răzvan.

 

 

 

  

1693

A murit cărturarul Dosoftei (Dimitrie Barilă), mitropolit al Moldovei. Cunoscând elina, latina, slavona, poloneza şi ucraineana, traduce în româneşte “Psaltirea pre versuri tocmită”, prima operă în versuri tipărită în româneşte.

 

 

 

 

1939

A avut loc bătalia de la River Plate, prima luptă navală importantă din cel de-al Doilea Război Mondial, în care crucișătorul „de buzunar” Admiral Graf Spee a fost atacat de 3 cuirasate britanice. La sfârșit, după retragerea în portul Montevideo, căpitanul crucișătorului german a fost indus în eroare de britanici crezând că în largul estuarului se află intreaga flotă a acestora.

 

 

1991

Are loc un atac armat al gardiştilor la podul de la Dubăsari, soldat cu primile victime a Războiului de la Nistru - moartea a patru poliţişti moldoveni.

 

Read more

12 decembrie

1701

Este pronunţat edict imperial care lasă românilor din Transilvania libertatea de a practica una dintre religiile provinciei sau de a păstra pe cea ortodoxă.

 

 

 

1901

Inventatorul italian Guglielmo Marconi a realizat prima transmisiune transatlantică a unui semnal radio. Marconi a făcut încercări repetate pentru transmiterea sunetelor la distanţă, fiind unul dintre promotorii radiotehnicii. Lui i se atribuie rolul cel mai important in apariţia radioului.

 

 

 

 

 

1925

Principele Carol de Romania (Carol al II-lea), face a doua renuntare la tronul Romaniei.

 

 

 

 

 

 

1941

În timpul celui de-al Doilea Război mondial la insistențele guvernelor german și italian, România declară război Statelor Unite. Între cele două țări nu au loc operații militare directe, momentul marcând ruperea relațiilor diplomatice.

 

Read more

11 decembrie

1916

În timpul Primul Război Mondial, în urma înfrângerilor militare din toamna anului 1916 se formeaza la Iași un guvern de concentrare națională I.C. Brătianu-Take Ionescu.

 

 

 

 


1936

Edward al VIII–lea, rege al Angliei din 20 ian. 1936, anunță, printr–un comunicat radiofonic, abdicarea de la tron, în favoarea fratelui său și opțiunea pentru o viață normală, dincolo de celebritate, alături de femeia pe care o iubește, americana Wallis Simpson.

 

 

 

 

 

1941

Al doilea război mondial: Germania și Italia declară război Statelor Unite.

 

 

 

1946

A fost creat Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), cu sediul central la New York, cu scopul ajutorării copiilor din ţările devastate de cel de-al Doilea Război Mondial.

 

 

 

1994

Se începe primul Război Cecen, purtat între forțele cecene și trupele Federației Ruse, a fost un război de gherilă pentru afirmarea independenței Ceceniei. Războiul a fost unul dintre cele mai distrugatoare conflicte ale epocii moderne și a avut loc in fostul spațiu ex-sovietic.

Read more

10 decembrie


1848

Carol Ludovic Napoleon Bonaparte este ales președinte al Franței, funcție deținută până la 2 decembrie 1852, când s-a proclamat împărat, sub numele de Napoleon al III-lea (1852-1870).

 

 

 

 

 

1898

La Paris este semnat un tratat prin care se punea oficial capăt războiului dintre Spania și America, cunoscut sub numele de Războiul Hispano-American, declanșat în aprilie 1898 și încheiat în august, același an.

 

 

  

1901

Sunt acordate primele premii Nobel la Stockholm, pentru fizică, medicină, chimie, literatură și pace. Ele constau din: o medalie, o diplomă și o sumă de bani, care la început a fost in valoare de 40.000 dolari SUA, iar apoi a crescut la 10.000.000 coroane suedeze (SEK). În iunie 2012 Fundația Nobel a decis să reducă suma de bani la 8 milioane SEK.

 

 

1919

România semnează Tratatele de pace cu Austria și Bulgaria, după încheierea primului război mondial.

 

 

 

1948

Adunarea Generală a ONU a adoptat "Declarația universală a drepturilor omului". Printr-un act istoric, Adunarea le-a cerut tuturor țărilor membre să publice textul Declarației, care, după aceea, să fie "distribuit, afişat, citit şi comentat, în principal în şcoli şi în alte instituţii de învăţământ, indiferent de statutul politic al ţărilor sau teritoriilor".

 

 

1975

La Oslo, Elena Bonner, soția lui Andrei Saharov, disident rus, unul dintre fondatorii Comitetului pentru Apărarea Drepturilor Omului, a primit, în numele soțului, Premiul Nobel pentru Pace.

 

Read more