Error
  • Component not found

07 December 2017

08 December 2017

8 decembrie

1904

La Haga, este semnată de 24 de state, Convenția internațională asupra regimului vaselor Crucii Roșii pe timp de război.

 

 

 

1920

Max Goldstein, Saul Osias și Leon Lichtblau, au pus la cale un atac terorist cu bombă artizanală plasată în sala Senatului României.

 

 

 

 

 

1955

A fost creat drapelul european, având ca simbol un cerc format din 12 stele aurii pe un fond albastru. Incepând din mai 1986, drapelul european, al Consiliului Europei, a devenit şi emblema oficială a Uniunii Europene.

 

 

1974

Grecia optează, prin referendum, pentru republică și abolirea monarhiei, care fusese instituită în 1832, la 16 iunie 1975 va fi votată o nouă constituție.

 

 

 

1987

Preşedintele SUA, R. Reagan, şi Secretarul General al URSS, Mihail Gorbaciov, semnează tratatul ce elimină rachetele nucleare cu raza medie de acţiune.

 

 

1991

Au loc primele alegeri prezidențiale din Republica Moldova. Președinte al Republicii este ales, prin votul direct al cetăţenilor, Mircea Snegur.

 

 

 

 

 

1991

A fost adoptată “Declaraţia de constituire a Comunităţii Statelor Independente (CSI)“, care a consfinţit desfiinţarea Uniunii Sovietice. Hotărârea a fost luată de preşedinţii de stat Boris Elţin (Rusia), Leonid Kravciuc (Ucraina) şi Stanislav Ciucekievici (Belarus).

 

 

1992

În Republica Moldova este adoptată Legea privind reabilitarea jertfelor represiunilor politice (7 noiembrie 1917-23 iunie 1990).

Read more

7 decembrie

1769

Este instituit Ordinul Sfântului Gheorghe, de către Ecaterina a II-a. Aceasta era cea mai înaltă distincție militară în timpul Imperiului Rus. Ea a fost desființată de regimul comunist, după Revoluția Socialistă din Octombrie.

 

 

 

 

1784

În timpul Răscoalei lui Horia, Cloşca si Crişan, are loc Bătălia de la Mihaileni, dintre Armata Imperială Austriacă si trupele de iobagi.

 

 

 

1917

În timpul Primului Război Mondial, se sfârşeşte Bătălia de la Cambrai, prima mare bătălie de tancuri din istorie. A  început pe 20 noiembrie la Cambrai în Franța, unde aproape 400 de tancuri britanice, atacând pe un front de 16 km, au străpuns apărarea trupelor germane.

 

 

1917

În timpul Primului Război Mondial, Statele Unite ale Americii declară război Austro-Ungariei.

 

 

 

1941

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, are loc Atacul de la Pearl Harbor, Hawaii dat prin surprindere, din partea marinei imperiale japoneze împotriva bazei navale de la Pearl Harbor. Intenția acestui atac preventiv a fost să nu permită flotei pacifice americane să influențeze războiul din sud-estul Asiei pe care Japonia intenționa să-l poarte împotriva Marii Britanii, a Olandei și a Statelor Unite ale Americii.

 

1965

Adunarea Generală a ONU adoptă în unanimitate "Declaraţia cu privire la promovarea în rândurile tineretului a idealurilor de pace, respect reciproc si înţelegere între popoare".

 

Read more