Error
  • Component not found

12 January 2018

13 January 2018

13 ianuarie

1990

La granița României cu RSS Moldovenească (ulterior Republica Moldova), este desființat gardul de sârmă ghimpată și sunt introduse facilități de trecere a frontierei.

 

 

 

 

 

1991

Trupele sovietice au ocupat Departamentul Securității Statului (tipografia din Vilnius). A avut loc atacul asupra televiziunii și centrului de presă din Vilnius, soldat cu morți și răniți.

 

 

 

1993

A fost semnată, la Paris, „Convenția cu privire la interzicerea elaborării, producerii, depozitării și utilizării armamentului chimic și lichidarea acestuia”. A intrat în vigoare la 29 aprilie 1997.

Read more

12 ianuarie

1483

Olena, fiica lui Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, se căsătoreşte cu fiul și moștenitorul marelui cneaz al Moscovei, Ivan al III-lea.

 

 

 

 

 

1848

A început Revoluția siciliană ce a avut loc într-un an al revoluțiilor și revoltelor populare. A venit într-un context în care în Sicilia avuseseră loc alte revolte de la începutul secolului. Rezultatul ei a fost o constituție care a rămas în vigoare timp de 16 luni, fiind una avansată pentru vremea ei în raport cu drepturile democratice, propunând și crearea unei confederații a statelor italiene.

 

 

1878

În timpul Războiul pentru Independență trupele române, ocupa Smârdanul, punct important în sistemul de apărare al Cetății Vidin.

 

 

 

1957

Crearea Conferinței permanente a puterilor locale și regionale din Europa (azi Congresul puterilor locale și regionale din Europa), reunind în cadrul Consiliului Europei aleșii colectivităților locale și regionale.

 

 

 

1958

În România, în Vrancea, este înăbuşită Răscoala ţăranilor din satul Rastoaca, comuna Milcovul, din ordinul expres al lui Nicolae Ceauşescu.

Read more