Error
  • Component not found

12 February 2018

13 February 2018

13 februarie

1453

Iancu de Hunedoara încetează de a mai fi guvernator al Ungariei. Dieta de la Pozsony confirmă restaurarea puterii regale, cerută de magnații unguri. Iancu rămâne cu titlu de căpitan suprem al Ungariei și al Transilvaniei.

 

 

 

 

 

1575

Henric al III-lea al Franței este încoronat la Rheims și se căsătorește cu Louise de Lorena în aceeași zi.

 

 

 

 

 

 

1849

Delegația condusă de mitropolitul Andrei Șaguna prezintă împaratului Franz Joseph Petițiunea generală a fruntașilor români din Transilvania, Banat și Bucovina, prin care se cerea recunoașterea națiunii române.

 

 

 

 

 

1856

Încep lucrările Congresului de Pace de la Paris care pune capăt Războiului Crimeii în mod oficial. Războiului Crimeii a fost o confruntare dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, și o alianță a Imperiului Otoman, Regatului Piemontului, Celui de-al Doilea Imperiu Francez și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, pe de altă parte.

 

 

1945

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost efectuată bombardarea Dresdei de către forțele aeriene americane (USAAF) și britanice (RAF). Acțiunea a fost efectuată de 1300 bombardiere grele, care au aruncat 3900 de tone de bombe, inclusiv incendiare, în 4 raiduri succesive, distrugând 34 kmp din oraș, capitala Saxoniei.

Read more

EXPOZIŢIE TEMATICĂ TEMPORARĂ „BASARABIA ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL (1914-1918)”

Bat_22_CahulBrigada „Dacia” a fost gazda expoziţiei tematice „Basarabia în Primul Război Mondial (1914-1918)”. Expoziţia a fost realizată de Centrul de Cultură şi Istorie Militară, și face parte din şirul de activităţi dedicate Basarabiei în Primul Război Mondial. Expoziția a fost prezentată de către Ion Gheleţchi, dr. conf. din cadrul Universităţii de Stat „B.P.Haşdeu” din Cahul. Dânsul a citit şi o prelegere publică referitoare la participarea basarabenilor în Primul Război Mondial.

Conform organizatorilor obiectivele expoziţiei şi a prelegerii publice au fost familiarizarea militarilor despre participarea basarabenilor în Primul Război Mondial (1914-1918), educarea în rândurile tinerii generaţii a valorilor demnităţii naţionale, a respectului faţă de patrie, a devotamentului, a curajului demonstrat în luptă.

Sursa: https://www.facebook.com/MDAarmy

  • Hits: 127
  • Hits: 121
  • Hits: 118
  • Hits: 122
  • Hits: 123
  • Hits: 128

Read more

12 februarie

1804

A murit filosoful german Immanuel Kant, unul din cei mai mari gânditori din perioada iluminismului în Germania. Prin fundamentarea idealismului critic, a exercitat o enormă influență asupra dezvoltării filozofiei în timpurile moderne.

 

 

 

 

 

1809

S-a născut Abraham Lincoln, cel de-al șaisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii (1861 - 1865) și primul președinte republican. Lincoln s-a opus expansiunii sclaviei și a dorit abolirea acesteia. A avut un rol major în cristalizarea eforturilor Uniunii în cadrul Războiului Civil American prin selecționarea generalilor și aprobarea strategiilor lor, respectiv prin selecționarea oficialilor superiori civili ai Nordului.

 

 

 

 

1912

În China, Imparatul Xuantong (Puyi), abdică, iar China devine republica.

 

 

 

 

 

 

1919

Consiliul militar interaliat de la Paris a aprobat ca armata română să înainteze pe aliniamentul Satu Mare – Carei – Oradea – Salonta – Arad.

 

Read more